Turismul Albaniei – Informații, fapte, sfaturi'

Descoperă Albania

Țara de fortărețe, buncăre și vulturi

Albania este o țară cu cultura indigenă răspândită pe coasta Mediteranei

Albania

Albania este o țară cu cultura indigenă răspândită pe coasta Mediteranei. Aici puteți admira castele de munte, frumusețile incredibile ale naturii, puteți lenevi pe plaje și puteți afla multe despre istoria și tradițiile „țării vulturilor”. Vulturul este simbolul național al Albaniei. Cetăți antice, moschei maiestuoase și biserici, buncăre din vremea lui Enver Hoxha stau lângă clădiri moderne, hoteluri și restaurante. O călătorie în Albania este potrivită pentru călătorii cu diferite niveluri de venit; țara dezvoltă activ turismul.

Capitala:

Populatie:

Limba oficiala:

Valută:

Teritoriu:

Tirana2 876 591albanezLek28 748 km²

Geografie

Albania este situată în sud-estul Europei, are acces la Marea Adriatică și Ionică și se învecinează cu Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Kosovo. Relieful țării este muntos cu multe lacuri și râuri. Albania împarte cu Macedonia de Nord lacul Ohrid, cel mai vechi și cel mai adânc lac din Peninsula Balcanică. Cel mai înalt punct al țării este Muntele Korab (2764 m). Albania este o republică parlamentară, condusă oficial de președinte. Din punct de vedere administrativ, țara este împărțită în douăsprezece regiuni. În aceste regiuni există 61 de municipii, fiecare dintre ele formată din comune.

Ce să vezi și unde?

Tirana

Tirana este capitala și cel mai mare oraș din Albania. Nu există multe obiective turistice în ea, dar sunt situate compact - în centrul orașului, în jurul Pieței Skanderbeg, numită după eroul național al Albaniei (el mai este numit și Gjergj Kastrioti). În apropiere se află o statuie a celebrei Maicii Tereza. În jurul pieței, există clădiri în diferite stiluri arhitecturale. Vă recomandăm să vizitați Moscheea Efem Bey, Catedrala Ortodoxă a Învierii, turnul cu ceas, Muzeul de Istorie și Arheologie. Ele oferă colecții excelente de exponate. Mausoleul lui Enver Hoxha și propriul buncăr, din care a fost făcut astăzi muzeul, este unul dintre simbolurile unei epoci trecute. De asemenea, poți să privești clădirea Congresului, să te plimbi prin Marele Parc al Tiranei și pe străzile orașului, să admiri celebrele case colorate ale localnicilor. Apropo, în sudul orașului, există un mare lac artificial, lângă care puteți face un picnic sau puteți sta într-o cafenea. Atractia cheie este parcul national de pe Muntele Dajti (Dajtit). Puteți ajunge aici cu telecabina, care are o lungime de 4,5 km. Vederile panoramice te vor surprinde placut!

Durres

Al doilea oraș ca mărime din țară, Durrës, este situat pe coasta Adriaticii, la doar 38 km vest de Tirana. A fost fondată de greci, în timpul colonizării coastei mediteraneene. Principalele atracții sunt Muzeul Arheologic, Turnul Venețian, imensul Amfiteatrul Roman, Muzeul Mozaicului, Moscheea Fatih, Palatul Primului Președinte și al Regelui Ahmet I. Durrës este, de asemenea, un port și o stațiune majoră - are plaje excelente, iar hotelurile și restaurantele de pe litoral respectă standardele europene! Apropo, dacă călătoria dvs. nu se limitează doar la Albania, există o legătură cu feribotul cu orașele italiene Trieste și Ancona, precum și cu orașul sloven Koper. 

Shkoder

Shkodër este cel mai vechi oraș albanez, situat în nordul țării, lângă joncțiunea râurilor Drin și Buna. Cel mai bun loc pentru a admira peisajul este de la principala atracție - Castelul Rozafa. Plimbați-vă prin ruinele de piatră și priviți din turnurile sale de observare. De aici, puteți vedea peisajul pitoresc, orașul în sine și celebra moschee de plumb pe palma mâinii tale. Intrarea se plătește și există și un Muzeu al Castelului, pe care îl puteți vizita contra cost. Lacul Skadar sau Lacul Shkodër este a doua atracție renumită. Este cel mai mare lac proaspăt din Peninsula Balcanică. Asigurați-vă că priviți priveliștile de pe coastă, vă plimbați prin păduri și faceți un tur cu barca pe suprafața apei! Shkodër se distinge prin faptul că este un oraș catolic (majoritatea populației este musulmană); în același timp,

Vlore

Prima capitală a Albaniei independente merită și ea atenția dumneavoastră. Vorbim despre marele oraș-port Vlorë. Este situat în sud-vest, la 147 de kilometri de Tirana. Principalele sale atracții sunt Moscheea Muradiye, Muzeul Istoric și Etnografic și Muzeul Independenței. Iubitorii de antichități ar trebui să viziteze Castelul Porto Palermo și amfiteatrul antic Orikum (secolul I î.Hr.). Aici vă puteți odihni grozav pe plajă și, de asemenea, puteți face o croazieră pe insula Sazan (situată vizavi de Vlora).

Saranda

Un alt oraș-port din Albania, Sarandë, este situat în sudul țării, aproape de stațiunea insulară grecească Corfu, unde merge feribotul. Este numită și „Poarta de Sud” a Albaniei. Plajele cu nisip și clima favorabilă (aproximativ 300 de zile însorite pe an) atrag iubitorii de recreere ale stațiunii. Iar cei care doresc să exploreze antichitățile pot vizita Parcul Național Butrint, nu departe de Saranda (deține statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO), să privească ruinele orașului antic Phoenike, cu o imensă Acropolă și sinagogi evreiești. Asigurați-vă că faceți o poză la Blue Eye, un izvor natural, la 16 kilometri nord-est de Sarandë.

Gjirokastra

Celebrul oraș muzeu albanez Gjirokastër, situat în sudul țării, se află pe drumul dintre Tirana și Sarandë în Valea Drin. Orașul este cunoscut ca un exemplu de arhitectură medievală perfect conservată a Imperiului Otoman. În 2005, a fost inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Orașul în sine este mic, cu străzi înguste, așa că este mai bine să-l explorezi pe jos. Principalele obiective turistice sunt cetatea secolului al XII-lea și Muzeul Armelor. Orașul are o mulțime de cafenele și magazine de suveniruri. Vă recomandăm să cumpărați ceva ca suvenir și să aruncați o privire și la bazarul din Orașul Vechi. Apropo, legumele și fructele în Albania sunt destul de ieftine.

Lucruri de luat în considerare atunci când mergi în Albania

  • Dacă zburați către Albania, planificați o rută suplimentară ținând cont de faptul că există un singur aeroport internațional în țară - Aeroportul Internațional Rinas, cunoscut și sub numele de Aeroportul Internațional Tirana Nënë Tereza, care este situat în apropiere de Tirana.
  • Puteți călători prin țară cu trenuri (cea mai bună conexiune feroviară între Tirana și Durrës), autobuze și navete, precum și cu mașina privată sau închiriată. Apropo, atunci când călătoriți cu mașina, puteți vedea cel mai mult în această țară. Cu toate acestea, ar fi de ajutor dacă ai fi atent, deoarece Albania are o cultură scăzută a condusului rutier.
  • Cel mai probabil veți vizita capitala țării, Tirana. Așa că trebuie să știți că în fiecare miercuri, la ora 9, în apropierea Operei din Piața Skanderbeg are loc un tur gratuit de vizitare a locurilor interesante ale capitalei.
  • În Albania, plătești într-o monedă locală, deși, ei acceptă cu plăcere euro. Cu toate acestea, aproape niciodată nu iau dolari. În plus, peste tot, cu excepția centrelor comerciale mari, este mai bine să plătiți în numerar. Există cazuri frecvente de fraudă cu cardurile de credit, așa că aveți grijă.
  • Rețineți că localnicii știu limba engleză sau rusă săracă doar în destinațiile turistice populare.

Atracții

În Albania, puteți face cunoștință cu lumea antichităților cu care „țara vultururilor” este atât de bogată, puteți vedea peisaje frumoase, vă puteți bucura de căldura Mării Mediterane și de briza ei ușoară. Monumentele arhitecturale otomane din Gjirokastër, cetățile antice, moscheile și bisericile din diferite perioade din alte orașe albaneze, parcuri și lacuri pitorești vă așteaptă. De asemenea, merită să gustați din bucătăria locală și să le aduceți prietenilor dvs. un cadou. Coniacul Skënderbeu poate deveni o alegere excelentă.

Cel mai bun moment pentru a vizita Albania

Sezonul vacanțelor turistice din Albania durează din mai până în octombrie, cel mai bun moment este în septembrie. În general, este foarte cald. Temperaturile medii vara sunt de aproximativ +30°С (și mai sus), dar briza mării înmoaie vremea caldă. Iarna durează din decembrie până la începutul lunii februarie. Chiar dacă în sud sunt câteva perioade calde iarna, este totuși o perioadă nefavorabilă pentru o vizită. În special, nu recomandăm vizitarea Albaniei iarna pentru drumeții montani: ploile și ninsorile sunt destul de dese, iar infrastructura de schi din nordul țării este încă în curs de dezvoltare. Toamna și primăvara sunt cele mai umede. Chiar dacă este cald în noiembrie, februarie și martie, nici aici nu ar trebui să vii. Iubitorii de recreere culturală și drumeții montane pot veni aici în aprilie și mai, deși nu este încă prea cald. Sarandë,