Turismul în Bangladesh – informații, fapte, sfaturi'

Descoperă Bangladesh

O țară în care oamenii tind să circule pe acoperișul trenurilor și să mănânce cu mâinile

Frumusețea incredibilă a naturii, sărăcia șocantă și patria perlelor roz sălbatice

Bangladesh

Bangladesh este un loc fantastic pe planeta noastră, cu o natură incredibil de frumoasă, un potențial turistic uriaș și... sărăcie și murdărie copleșitoare. Localnicii, fără nicio jenă, se relaxează chiar pe străzi în sistemul de canalizare amenajat. Chiar lângă această scenă, comercianții stradali gătesc și vând alimente pe care le mănâncă aici cu mâinile lor... Poza este terifiantă, totuși turiștii vin aici pentru că printre toate acestea sunt colțuri de natură fascinantă, zeci de kilometri de plaje curate cu nisip, cu o intrare blândă în apa azurie... Și cu excepția faptului că omul alb din aceste zone este „un miracol nevăzut” (oamenii vor dori să se pozeze cu tine, sau măcar să privească atent). Localnicii sunt amabili aici, rata criminalității este extrem de scăzută, iar turiștii sunt primiți ca oaspeți dragi.

Capitala:

Populatie:

Limba oficiala:

Valută:

Teritoriu:

Dhaka168 957 745bengalezăpicior din Bangladesh144 000 km²

Geografie

Republica Populară Bangladesh este situată în Asia de Sud, în delta fertilă a râurilor Gange și Brahmaputra. Sunt 58 de râuri care curg prin țară și se află la doar câțiva metri deasupra nivelului mării. Prin urmare, dacă nivelul apei crește cu un metru, se crede că 10% din teritoriu va fi inundat. 

India înconjoară țara de-a lungul perimetrului său, cu excepția unor zone mici unde există granițe comune cu Myanmar, iar în sud, este spălată de Golful Bengal din Oceanul Indian. Relieful de aici este în mare parte plat, cu excepția sud-estului, unde sunt răspândite crestele vestice ale dealurilor Lushai și Chittagong. 

Bangladesh are opt regiuni administrative, care sunt numite cele mai mari orașe. Regiunile sunt împărțite în 64 de districte, care, la rândul lor, constau din subdistricte. Acestea din urmă includ zone cu un departament de poliție, care sunt împărțite în comune și includ mai multe sate. În orașele mari, departamentele de poliție sunt împărțite în districte, iar acele districte sunt împărțite în sferturi.

Ce să vezi și unde?

Dhaka

Dhaka este capitala și cel mai mare oraș al Bangladeshului, care se află pe râul Buriganga. Este cel mai dens populat loc de pe pământ și, de asemenea, cel mai sărac și mai murdar oraș din lume. Are o problemă acută cu apa potabilă. Totul aici este înfundat în gunoi, duhoare și muște omniprezente. Statisticile triste raportează decese mari de copii, astfel încât copiii sub 10 ani nici măcar nu sunt înregistrați aici. În capitală sunt 52 de universități, iar aici se concentrează cea mai mare parte a industriei țării: bumbac, alimente, manufacturi de prelucrare a metalelor. De asemenea, ei produc aici fibre de iută, muselină și orez. Principalele atracții sunt Palatul Roz, Fortul Lalbagh și Moscheea Națională Baitul Mukarram.

Chittagong

Chittagong este al doilea oraș industrial ca mărime și cel mai important port din țară. Chittagong este cunoscut drept „cimitirul navelor” din Bangladesh, cel mai mare centru de utilizare a flotei din lume. Linia de coastă, unde sunt împrăștiate mii de nave naufragiate, se întinde pe 40 de km. Orașul are o concentrație de rafinare a petrolului, oțel, industria auto și industria chimică. La doar 20 km de Chittagong, există o frumoasă plajă de nisip din Patenga. Este un loc bun pentru un picnic și există și multe specii de păsări de mlaștină.

Khulna

Khulna este un centru industrial și comercial cunoscut pentru producția sa de iută. Fabricile locale au păstrat „relicve industriale” — mori de apă, feriboturi de pasageri, mașini cu abur, prese etc., care au peste 70 de ani. Mangrovele și mlaștinile înconjoară orașul.

Bagerhat

Bagerhat este vechiul „Oraș al Moscheilor”, care până de curând era considerat pierdut. Este situat în apropierea orașului modern Bagerhat (județul Khulna). Acum, există aproximativ 2000 de moschei cu o vârstă de peste 1000 de ani. Orașul antic are o mare valoare istorică și a devenit un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Principala sa carte de vizită este Moscheea Gumbad, ridicată în secolul XV și având 81 de cupole (77 dintre ele identice).

Sylhet

Sylhet este cea mai mare regiune de ceai din lume, cu orașul situat în valea verde a râului Surma, aproape de granița de stat a Indiei. Clima favorabilă, solul fertil și precipitațiile abundente în această zonă au creat condiții ideale pentru cultivarea ceaiului.

Cox's Bazar

Cox's Bazar este capitala turistică și singura stațiune maritimă din țară. Este situat lângă granița cu Myanmar. Plaje incantatoare cu nisip auriu si apa limpede fara rechini atrag aici turistii, inclusiv strainii. Aici veți găsi cea mai lungă plajă naturală din lume, cu o lungime de 125 km. Există multe temple budiste active cu călugări în vecinătatea orașului. Din păcate, infrastructura de aici este încă slab dezvoltată.

Particularitățile naționale ale cetățenilor din Bangladesh

  • Potrivit tradițiilor locale, femeile nu înoată deloc în ocean; pot intra în apă doar prin gleznă. Îmbrăcămintea permisă pentru plajă se numește shalwar kameez (constă dintr-o tunică și flori). Un costum de baie european (mai ales pentru femei) poate pune probleme chiar si turistilor. Bărbații intră în apă purtând haine — un tricou și pantaloni scurți. Există vederi mai democratice ale costumelor de baie ale străinilor pe plaja Inani (aceasta face parte din plaja Cox's Bazar).
  • Nivelul prețurilor pentru bunuri și servicii în Bangladesh este destul de scăzut. Totuși, când localnicii văd un străin, ei măresc de mai multe ori tariful, așa că este necesar să se negocieze. Deoarece legile islamice impun respectarea procedurilor de licitație, oamenii din Bangladesh sunt ușor de negociat și reduc prețul de două sau chiar de trei ori.
  • Bacsisurile nu sunt acceptate în restaurante, dar este posibil să lași 5% din notă chelnerii din localurile străine des vizitate. În toată țara, se obișnuiește să se dea un „Baksheesh” (o formă materială de recunoștință pentru orice serviciu, chiar și minor) unui portar, funcționar, șofer de taxi sau ricșă auto.
  • Blocajele de trafic lungi de kilometri în capitală și în alte orașe mari din Bangladesh sunt un lucru obișnuit. Uneori, pasagerii preferă să părăsească vehiculul și să ajungă acolo pe jos, deoarece viteza medie într-un ambuteiaj este de 3-4 km pe oră. De exemplu, în Dhaka, distanța până la aeroport față de centrul orașului este de doar 10 km. Noaptea, este nevoie de aproximativ o oră pentru a ajunge acolo, iar în timpul zilei, poate dura cel puțin trei sau patru ore.
  • Puteți vedea multe clădiri neterminate, dar exploatate în orașe. Este o practică comună. Cu lipsă de buget, încep construcția unității și o termină cu fondurile primite din închirierea etajelor inferioare.
  • Trăsătura caracteristică a mentalității din Bangladesh este de a arunca gunoiul peste tot și de a nu observa consecințele. Este obișnuit să vezi un pachet gol de țigări sau o pungă cu chipsuri puțin consumate aruncate pe geamul unei mașini scumpe. Nu este nevoie să menționăm deloc acțiunile oamenilor săraci, needucați.
  • Nu este recomandat să vă sprijiniți de spătarul scaunului, deoarece păduchii de la pasagerul anterior pot rămâne pe acesta.
  • Majoritatea mașinilor merg pe benzină. Dar regulile de siguranță nu sunt respectate aici. De asemenea, șoferilor le place să fumeze o țigară la 10 metri de benzinărie.
  • Oameni nenorociți și nenorociți bat la geamurile mașinilor în ambuteiaje și la semafoare. Și sunt mulțimi de ei în țară. Odată, când a avut loc un turneu de cricket la Chittagong, autoritățile orașului le-au acordat o bursă de 2 dolari pentru a părăsi străzile și a nu deranja turiștii.
  • Noaptea, o femeie nu trebuie să iasă în stradă sau chiar să ia un taxi fără un însoțitor de sex masculin.
  • Șerpii din Bangladesh reprezintă o adevărată amenințare pentru viață. Există aproximativ 80 de specii, 20 dintre ele otrăvitoare. Șase mii de oameni mor în fiecare an din cauza mușcăturilor lor. Reptilele se găsesc nu numai în sate în care sunt considerate parte integrantă a vieții, ci și în orașe. Ar trebui să fiți deosebit de atenți în apropierea corpurilor de apă și a site-urilor antice (complexe de temple etc.), care au devenit un adăpost pentru sute de șerpi care cuibăresc sub ruinele antice. În cazul unui atac, este necesar să consultați un medic cât mai curând posibil.
  • Bangladesh este una dintre țările tropicale cu o prevalență ridicată a virusului dengue. Vectorii săi sunt țânțarii. Nu există un tratament special pentru boală, dar diagnosticul precoce și medicația ajută la reducerea semnificativă a probabilității de deces.
  • Călătorii aduc cadou sau suvenir perle de râu cultivate aici și perle roz foarte scumpe (produse în sălbăticie), produse din stuf și bambus, ceai, ulei de cocos sau produse de muselină (țesătură produsă aici).
  • Apa potabilă este o problemă acută în țară, și datorită concentrației mari de arsenic din sol. Prin urmare, turiștii sunt sfătuiți să folosească numai apă îmbuteliată, inclusiv spălarea fructelor și periajul dinților.
  • O persoană albă este exotică pentru localnici. Vor să facă poze cu el, să-l atingă, să-l trateze... Când se adună o mulțime, aceasta este o ocazie excelentă pentru hoți de buzunare, așa că este mai sigur să purtați o fotocopie a documentelor și sume mici de bani la plimbare.
  • Cel mai obișnuit mijloc de transport în Bangladesh sunt ricșele pentru biciclete. Sunt peste 400.000 dintre ei în Dhaka.
  • Multe feluri de mâncare din bucătăria din Bangladesh se bazează pe orez. Cel mai adesea este fiert la abur, mai rar fiert sau prăjit. Localnicii tind să-l mănânce cu mâinile, fără aparate.

Atracții

Cultura indigenă, deschiderea incredibilă și prietenia localnicilor sunt caracteristicile și atracțiile principale ale Bangladeshului. Există, de asemenea, palate orientale, pagode antice și moschei care păstrează istoria de mii de ani, mangrove cu locuitorii lor unici.

Cel mai bun moment pentru a vizita Bangladesh

Ar trebui să țineți cont de vremea și de caracteristicile naționale ale țării atunci când planificați cel mai bun moment pentru a vizita Bangladesh. Clima de aici este cea mai umedă din lume - tropicală, de tip musonic. Perioada din iunie până în septembrie este sezonul ploilor tropicale abundente. În acest timp, au loc adesea inundații, care afectează suprafețe mari, iar numărul victimelor ajunge la sute de oameni. 

Perioada cea mai favorabilă pentru a vizita Bangladesh este din noiembrie până în februarie. Vremea în această perioadă este uscată și nu caldă. Cea mai rece lună a anului este ianuarie, cu temperatura medie a aerului de +26 °С. Aprilie este cea mai fierbinte când tija termometrului se ridică peste + 33 °С — + 35 °С. 

Bangladesh este o țară musulmană, iar cea mai mare parte a sărbătorilor de aici este religia. Cel mai mare și cel mai important este Ramadanul și sărbătoarea sărbătorită când se termină. Zeci de mii de oameni se adună pentru rugăciune reciprocă, iar după aceea, organizează acasă o cină festivă în familie. 

Hindușii sărbătoresc Durga Puja cu culori strălucitoare. Este sărbătoarea zeiței-mamă a panteonului hindus. Conform calendarului hindus, această dată cade cel mai adesea la începutul lunii octombrie. Credincioșii fac statui ale zeiței din bambus și lut, le îmbracă în haine și le duc la temple. Nouă zile mai târziu, sunt duși la cel mai apropiat râu sau iaz, unde sunt băgați în apă pentru a dansa și a bate toba. 

Poporul din Bangladesh sărbătorește Nabanna, o nouă recoltă, în noiembrie și decembrie. Acest eveniment este însoțit de târguri, un festival de mâncare stradală realizată din produsele noii culturi. Accentul se pune, desigur, pe orez și pe preparatele preparate din acesta. 

În mod tradițional, Anul Nou bengalez este sărbătorit aici în perioada 14-15 aprilie. Sărbătoarea este însoțită de procesiuni, concerte și târguri. Festivitățile durează o săptămână. 

Pe 16 decembrie, întreaga țară sărbătorește Ziua Victoriei în Războiul de Independență. În 1971, în această zi, nouăzeci de mii de soldați pakistanezi s-au predat. Sărbătoarea este însoțită de o paradă în Dhaka, care vine să vadă sute de mii de oameni.

26 martie este Ziua Independenței. În această zi, există festivaluri populare, iar școlarii participă la parade.