Turismul în Bhutan – informații, fapte, sfaturi'

Descoperiți Bhutanul

Shambhala himalayan pierdut

O țară care își măsoară bunăstarea cu fericirea localnicilor

Bhutan

Bhutan este un regat exotic estic, care s-a deschis spre lumea exterioară abia în 1972. Este o țară muntoasă cu locuitori zâmbitori, climă aspră, mâncăruri picante și o sută de altare budiste. Nu poți veni aici fără motiv și oricând vrei — doar cu un grup și cu permisiunea operatorului de turism. De aceea, Bhutanul este încă o destinație puțin cunoscută pentru turiști, înconjurat de mistere și legende.

Capitala:

Populatie:

Limba oficiala:

Valută:

Teritoriu:

Thimphu750 125DzongkhaNgultrum38 394 km²

Geografie

Bhutan este un mic regat asiatic situat pe versantul sudic al Marelui Himalaya. Se află ascuns între India și China. 

Bhutanul este considerat a fi unul dintre cele mai greu accesibile state din lume datorită terenului său complicat. Țara, puțin mai mică decât Slovacia, are o diferență de înălțime de 6840 de metri. Există încă o dispută cu privire la care vârf este cel mai înalt - Kula Kangri sau Gangkhar Puensum. Dificultățile sunt legate de granițele încețoșate cu China și de diferența de măsurători dintre bhutanezi și chinezi. Oricum, înălțimea acestor munți este de aproximativ 7550 de metri. În total, există nouăsprezece șapte mii de vârfuri în Bhutan.

În țară sunt râuri de munte. Au apărut ca urmare a topirii ghețarilor și care ocupă 10% din teritoriul țării. Toate formează patru sisteme fluviale - Manas, Sankosh, Wong Chhu și Shil Torsa - și își duc apele în India vecină. Munții Negri din centrul Bhutanului sunt un bazin natural de apă. Regatul are, de asemenea, un lac muntos Thorthormi și multe rezervoare mici.

Partea centrală a statului este acoperită cu păduri, în timp ce partea de sud este remarcabilă pentru pământurile sale fertile și jungla pe scară largă, unde trăiesc tigri, leoparzi și chiar elefanți.

Bhutanul este împărțit în patru dzongdey (vestic, central, sudic, est), care includ 20 dzongkhags. Ei, la rândul lor, sunt împărțiți în dungkhags și gewogs.

Ce să vezi și unde

Thimphu

Capitala și cel mai mare oraș al Bhutanului. Atrage turiști în primul rând prin Cetatea Religiei Glorioase (Tashichho Dzong). A fost construită în 1216 ca mănăstire budistă, unde locuiau 2000 de călugări. La mijlocul secolului trecut, templul a fost reconstruit după un incendiu și a găzduit guvernul și biroul regelui. O altă atracție este Memorialul Chorten, Thimphu. Este un sit religios important nu numai pentru capitală, ci și pentru întreaga țară. A fost ridicată în 1974 pentru a comemora al treilea rege al Bhutanului. Chorten este realizat în stil tibetan, sub forma unei stupe clasice cu altar. În mod tradițional, pentru a îndeplini toate dorințele, trebuie să ocoli stupa în sensul acelor de ceasornic, fără a uita să învârți roțile de rugăciune.

Phuentsholing

Este al doilea oraș ca mărime din Bhutan, la granița cu India prin care trece singura autostradă din stat care leagă cele două țări. Majoritatea populației din Phuentsholing este indiană. Aici a fost deschis primul oficiu poștal din țară. Spre deosebire de alte orașe, are o arhitectură mai modernă, fără mănăstiri sau dzong-uri. Phuentsholing este renumit pentru Centrul de creștere a crocodililor Amo Chhu. Într-adevăr, nu sunt cultivate în scopuri comerciale, ci pentru a păstra populația acestor reptile. Ei eliberează exemplarele crescute din centru în sălbăticie.

Paro

Acesta este singurul oraș din Bhutan cu un aeroport internațional care este unul dintre cele mai inaccesibile din lume. Paro este un important centru religios și cultural al regatului. Principalul altar budist din Bhutan este mănăstirea de munte înalt Cuibul Tigrului sau Paro Taktsang. Este situat la o altitudine de 3000 de metri, pe o pantă abruptă, și este format din șapte temple și colibe monahale. Se poate ajunge doar pe jos, sau cu calul până la jumătatea drumului, iar apoi încă urcă pe cont propriu. Cuibul Tigrului a fost distrus de un incendiu în 1998 și restaurat abia în 2005. Acest templu este una dintre puținele mănăstiri deschise vizitatorilor.

Punakha

Vechea capitală de iarnă, care se află în valea Wangdue. Orașul are o climă blândă, cu plante subtropicale precum bananele, portocalele și cactușii. Acesta este motivul pentru care este reședința de iarnă a șefului budismului bhutanez, Je Khenpo. Orașul are propria sa mănăstire - Punakha Dzong. Se află la confluența a două râuri de munte - Mo Chhu și Pho Chhu. Există un pod pietonal peste râul Mo Chhu, care întâlnește turiștii la intrarea în templu. În Punakha Dzong, există un copac bodhi mare, o stupa tibetană tradițională, o bibliotecă cu 108 volume de Kangyur (un canon tibetan scris cu litere de aur) și mausoleul fondatorului Regatului Bhutan.

Punga

Acesta este un alt centru religios mare, cu un templu antic construit în secolul al VII-lea, Jambey Lhakhang. Legenda spune că regele Songtsen Gampo a ordonat să fie construite 108 mănăstiri într-o singură zi pentru a ține toate părțile corpului demonului care acopereau Tibetul și Himalaya, prevenind astfel răspândirea budismului. Mănăstirea Kurjey Lhakhang, cu amprenta corpului faimosului guru Padmasambhava, merită și ea o vizită. Acest complex este format din trei mici mănăstiri regale și un mare chorten.

Lucruri de luat în considerare atunci când mergi în Bhutan

  • Bhutanul este împotriva turismului de masă pentru a-și păstra cultura și mediul excepțional. Controlează fluxul de străini pentru a evita suprasolicitarea oportunităților turistice ale țării. Este imposibil să ajungi aici ca turist independent. Călătoria este coordonată în prealabil cu turoperatorii din Bhutan care rezervă cazare, oferă mese și însoțire ghid. În același timp, fiecare vizitator (cu excepția rezidenților din India, Bangladesh, Maldive) trebuie să plătească o taxă specială - 250 USD pe zi în martie, aprilie, mai, septembrie, octombrie și noiembrie și 200 USD pe zi - în alte luni. Perioada maximă de ședere în Bhutan este de 15 zile.
  • Vânzarea produselor din tutun este interzisă în Bhutan, dar străinii pot fuma țigări pe care le-au adus cu ei. Puteți face acest lucru numai în locuri special desemnate. În caz contrar, va trebui să plătiți o amendă.
  • La fel ca în toată Asia, ei gătesc mâncăruri destul de picante în Bhutan. Cel mai comun este ema datshi. Este un amestec picant de brânză și ardei iute. Cele mai populare băuturi sunt ceaiul Chengmari cu unt, berea de orez și lichiorurile de casă.
  • Când vizitați mănăstiri, trebuie să purtați haine care să vă acopere gâtul, genunchii, umerii și coatele. Încălțămintea nu este permisă înăuntru, așa că ar trebui să aduci o pereche de șosete calde pentru a nu-ți îngheța picioarele pe podeaua rece. Trebuie doar să ocoliți stupa în sensul acelor de ceasornic.
  • Nu este necesară vaccinarea pentru a intra în Bhutan. Cu toate acestea, nu va fi greșit să vă vaccinați împotriva poliomielitei, tetanosului, tifoidului, holerei și hepatitei A. Puteți, de asemenea, să beți un curs de medicamente împotriva malariei.

Cel mai bun timp pentru a vizita Bhutan

Clima din Bhutan diferă în funcție de altitudine. Există un climat continental în părțile de est, central și vest ale țării. Vara, aerul se încălzește până la +26 °C, iar temperatura poate scădea până la -6 °C iarna. În sudul țării, clima este caldă și umedă, cu o temperatură anuală de +15 — +30 °C. Vara, indicatorii din văi pot ajunge la +40 °C.