Turismul Chinei – informații, fapte, sfaturi'

Descoperă China

Zen și zgârie-nori

Republica Populară Chineză este cea mai mare țară din Asia

China

Republica Populară Chineză este cea mai mare țară din Asia. Este păstrătorul celei mai vechi culturi orientale, mândru proprietar al frumuseților naturale unice și un jucător de succes în industria mondială a afacerilor. China captivează cu plumbeile clopotelor de pe pagode și foșnetul parcurilor de bambus, stridentul cicadelor și vuietul monorailelor de mare viteză, șoaptele vântului sub acoperișurile zgârie-norilor și rugăciunile călugărilor. Ei practică kung fu și organizează ceremonii ale ceaiului, își trăiesc viața după feng shui și sărbătoresc Anul Nou Chinezesc în stil. Au inventat hârtia, busola, porțelanul, praful de pușcă, tipografia și mii de alte noțiuni în Imperiul Ceresc pentru care lumea ar trebui să fie recunoscătoare.

Capitala:

Populatie:

Limba oficiala:

Valută:

Teritoriu:

Beijing1 404 328 611Chineză standardRenminbi9 598 962 km²

Geografie

China este situată în partea de sud-est a continentului asiatic. Teritoriul țării este al treilea ca mărime după Rusia și Canada. Dealurile, munții și zonele înalte constituie peste 67% din suprafața statului. Dacă privești de sus la China, pare o scară uriașă cu patru trepte care coboară de la vest la est.

Lungimea coastei chinezești este de 14 500 km. Se răspândește de la granițele cu Coreea de Nord până în Vietnam. Teritoriul țării este spălat de mările Oceanului Pacific: Marea Galbenă, Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est și Golful Coreei de Vest al Mării Galbene. Există mii de insule în mări. Cele mai renumite și mai mari dintre ele sunt Taiwan și Hainan.

În sud, Republica Populară Chineză se învecinează cu Laos, Myanmar și Vietnam; în sud-vest - Pakistan, India, Nepal și Bhutan; în vest - Afganistan, Kazahstan și Tadjikistan. În nord, China se învecinează cu Mongolia, în nord-est - cu Rusia și Coreea de Nord, în nord-vest - cu Kazahstanul. Lungimea totală a granițelor cu toate cele 14 țări este de 22117 kilometri.

În ceea ce privește diviziunea administrativă, China este împărțită în 23 de provincii, două regiuni administrative speciale (Hong Kong și Macao), cinci regiuni autonome și patru municipalități autonome.

Unde să mergi și ce să vezi

China este multifață și diversă. Oferă o diversitate de lucruri fascinante și unice: de la vârfurile de piatră ale Parcului Forestier Național Zhangjiajie până la scările inundate ale teraselor de orez Longji; de la zgârie-norii cosmici din Guangzhou până la panda care mestecă bambus în Baza de cercetare a reproducerii panda gigantică; de la Marele Zid Chinezesc până la vârful Muntelui Fanjing ascuns în nori; de la Oceanul Pacific până la crestele Tian Shan. Începeți să vă cunoașteți această țară cu cele mai mari megalopole:

Beijing

Beijing este capitala Republicii Populare Chineze și cel mai important centru politic, educațional și cultural al țării. Trecutul, prezentul și viitorul sunt strâns întrepătrunse aici. Clădirea futuristă a Centrului Național pentru Artele Spectacolului, turnul de sticlă al China World Trade Center, malurile nodurilor rutiere, planetariul tehnologic și tam-tam din lumea afacerilor - această modernitate tehnologică se schimbă pentru pagodele tradiționale chineze literalmente chiar în jurul colţ. Majestatea celui mai mare complex al Palatului Imperial din lume, Orașul Interzis, bolțile de teracotă ale Porții Păcii Cerești, complexul de clădiri religioase Zen al Templului Raiului stau în contrast puternic cu construcțiile tipice comuniste. Beijing, ca capitală model, transmite diversitatea Imperiului Ceresc. Veți avea nevoie de mai mult de o zi pentru a o cunoaște mai aproape. 

Shanghai

Shanghai este orașul păcatelor și New York-ul chinezesc. Aflat la gura râului Yangtze, pe coasta Oceanului Pacific, guvernează fluxul financiar al țării și efectuează tranzacții internaționale de milioane. Nu poți amesteca imaginea Shanghaiului cu orice alt oraș: clădiri sferice, zgârie-nori din cartierul Pudong, schimburi rutiere cu mai multe niveluri, străzi pline de lumină luminiscentă. Își păstrează farmecul chinezesc între zidurile Templului Buddha de Jad și casele din vechiul district Nanshi. Totuși, Shanghai face o privire spre vest și încearcă să ia tot ce este mai bun din el. Aproape că nu există spirit comunist aici și sunt mai multe baruri și cluburi de noapte aici decât temple în Beijing. 

Hong Kong

Hong Kong este o regiune administrativă specială din sudul Chinei. Înconjurat de munți și ocean, include nu numai insula cu același nume, ci și insula Lantau, Peninsula Kowloon, Teritoriile Noi și aproximativ 260 de insule mai mici. S-a dezvoltat sub influența Marii Britanii de atât de mult timp, încât se consideră a fi chinez-non-China. Regiunea are o monedă, un sistem de scriere, un sistem electoral și o economie separată. Densitatea construită în Hong Kong este atât de mare încât nu înțelegi unde se termină un zgârie-nori și unde începe altul. Dar totul se schimbă atunci când urcăm pe Vârful Victoria. Miriade de lumini strălucitoare ale orașului mare arată incredibil la un apus de soare, pe lângă portul pitoresc, înecat în ceața umedă.

Insula Hainan

Când culoarea pielii tale devine cenușie și se estompează din peisajele concrete ale megalopolelor, lasă totul și vino pe insula Hainan. Acesta este un adevărat paradis cu nisipurile sale albe ca zăpada din Golful Dragonului, apele transparente ale Mării Dadong, palmieri pufos din Golful Sanya. Este o versiune autentică de est a Hawaii. Mediul ecologic perfect, un recif de corali pitoresc, „Typhoon Corridor” care creează valuri ideale pentru surfing și soarele pe tot parcursul anului fac din această insulă o stațiune perfectă. 

Tibet

Te-ai regăsit printre peisaje cu mai multe straturi, pace, o atmosferă mistică și cântece sacre budiste? Se pare că ai venit în Tibet. Bogăția acestei regiuni autonome se ascunde în capacul de zăpadă al sfântului Munte Kailash, zidurile din piatră albă ai Palatului Potala, apele de sticlă ale lacului Yamdrok, templele de munte înalte și palatele lui Dalai Lamas. Tibetul nu seamănă cu restul Chinei. Și aceasta este o altă dovadă a modului în care o țară poate fi atât de diversă și imprevizibilă.

Particularități naționale

  • Religiile și filozofiile, în special confucianismul, au avut un impact considerabil asupra formării caracterului chinez. Familia joacă un rol primordial în setul de valori. Oamenii de aici tratează toate rudele cu profund respect, în special generațiile mai în vârstă. Când chinezii ating o anumită vârstă, își asumă întreaga responsabilitate pentru îngrijirea părinților lor. Și dacă au o situație de viață complicată sau necazuri, deseori apelează la spiritele rudelor decedate. 
  • A doua trăsătură caracteristică este dorința lor de a servi în folosul societății. Chinezii sunt cunoscuți pentru disciplina, uniunea și angajamentul lor față de responsabilitățile lor. 
  • În virtutea superstiției lor, chinezii nu au țestoase ca animale de companie acasă. Se crede că aceste animale dau ghinion în cariera lor. Nu dorm toată noaptea de Anul Nou Chinezesc. Ei nu se căsătoresc cu o persoană care este cu trei sau șase ani mai în vârstă decât celălalt partener. Se crede că această căsătorie se încheie cu lacrimi. Chinezii nu construiesc al patrulea etaj în clădiri, deoarece această cifră este plină de moarte. 
  • De menționat că mediul social și cultural s-a schimbat în China, în special în megalopole, în ultimele decenii. Interesele personale au început să domine asupra celor sociale. Cetăţenii locali au început să urmărească simbolurile de lux şi au dezvoltat un aşa-numit „thingism” şi materialism. Societatea se tensionează după egalitatea în drepturi. Gestul tău politicos de a ceda un loc unei femei în transportul public sau de a deschide o ușă poate fi considerat un abuz. 
  • Un lucru rămâne neschimbat. Chinezii iubesc mâncarea. Până de curând, chiar au întrebat „nǐ chī le ma?” care înseamnă "ai mâncat încă?" în locul salutului tradițional „nǐ hǎo”. Nu poți sări peste mâncare sub nici un pretext. Și călătoria într-o altă provincie de dragul de a gusta din bucătăria locală este o situație comună. 
  • Este corect să spunem că mâncarea din China este cu adevărat delicioasă și diversă: tăiței, orez, buzunare de carne, carne în sos dulce și acru, supe și diverse insecte și creaturi prăjite. Turiștii ar trebui să stea departe de bucătăria din Sichuan. Este atât de picant încât tocmai a fost servit din iad.

Ce ar trebui să știți înainte de a vizita China?

  • Ați făcut o poză frumoasă în fața Marelui Zid Chinezesc și doriți să o publicați pe Instagram? Nu este atât de simplu! Serviciile comune precum Google, Wikipedia, Facebook, WhatsApp și alte rețele sociale și mesagerie sunt blocate în China. Dacă doriți să păstrați legătura în timpul călătoriei, luați în considerare descărcarea și instalarea unui VPN pe telefonul mobil.
  • Chiar dacă chinezii iubesc turiștii și călătoresc mult ei înșiși, aproape că nu știu engleza. Vă recomandăm cu căldură să aveți un card cu titlul hotelului dvs. scris în hieroglife și un traducător electronic.
  • Și cum rămâne cu prizele? Nu există un standard unic în China. În Taiwan, folosesc punctele de vânzare americane din Hong Kong - varianta britanică. În Macao, puteți găsi ambele opțiuni în pereții unei clădiri. Prin urmare, clarificați mai bine această situație cu administrația hotelului și aflați ce fel de adaptor aveți nevoie.
  • Ei au o luptă continuă cu corupția în China. Dacă nu vrei să intri în spatele gratiilor, nu risca să dai mită și să plătești facturile oficiale în bănci.
  • Calea de circulație este cel mai periculos loc din China. Fiți extrem de atenți când traversați drumul, chiar și la trecerea de pietoni și la semnalul verde al semaforului. Cea mai bună opțiune este să te muți împreună cu o mulțime de oameni.

Atracții

China este leagănul cultural al Asiei de Est. De-a lungul a 3000 de ani de existență, cutia de bijuterii a fost umplută până la refuz. Începeți să scrieți scrisoarea de cerere de vacanță, iar noi vă vom ajuta să găsiți cele mai bune locuri pentru a vă începe cunoștința cu Imperiul Celest.

Care este cel mai bun moment pentru a vizita China?

China nu este deloc timidă și este situată în trei zone climatice, ocupând majoritatea Asiei de Est. Iarna, fie vă place să schiați la Yabuli Ski Resort cu temperatura medie de -10 °C, fie să faceți plajă în Hainan în timpul sezonului de vârf, iar temperatura este de +22-25 °C. Primăvara, întregul teritoriu al țării oferă vreme relativ caldă. Cu toate acestea, o umbrelă devine principalul accesoriu al tururilor tale pe jos. Vara oferă condiții meteo perfecte pentru excursii în munți, excursii lungi. Guangzhou este singura excepție - este sezonul ploilor și uraganelor. Toamna este momentul ideal pentru a face cunoștință cu megalopolurile chinezești. Aceasta este perioada tururilor de sănătate și a pelerinajului în Tibet.