Turismul în Groenlanda – Informații, fapte, sfaturi'

Descoperă Groenlanda

O țară în care trăiesc fiorduri, nopți albe și aurore boreale

O insulă de gheață, cu un curs măsurat al vieții în armonie cu natura

Groenlanda

Ghețari vechi de mii de ani acoperă Groenlanda. Rețin întreaga insulă, dar încet, an de an, se topesc. Drept urmare, marginile uriașe de gheață alunecă în ocean și se descompun cu un bubuit - așa ia naștere un nou aisberg. Pe insulă, au înălțimea unei case cu cincisprezece etaje și până la 40 km lungime. Frumusețea aspră nordică este fermecătoare, are propriul farmec, mai ales când nu ești obișnuit cu asta. Nu există copaci deloc în Groenlanda. Peisajul pustiu, rece este diluat cu case din lemn colorate. Amuzante, asemănătoare căsuței pentru păsări, sunt ridicate pe grămezi deasupra solului, scăpând astfel de zăpadă de iarnă. Orașele în miniatură ale insulei sunt ca niște jucării. Transformarea magică a regatului de gheață are loc vara, când Groenlanda se transformă într-o insulă înflorită și parfumată - floral strălucitor cu un cer albastru pătrunzător.

Capitala:

Populatie:

Limba oficiala:

Valută:

Teritoriu:

Nuuk57 728groenlandezăcoroana daneză2 166 086 km²

Ce să vezi și unde?

Nuuk

Nuuk este cel mai mare oraș de pe insulă și cea mai mică capitală din lume. Populația sa este de 16.500 de oameni. Poate părea de necrezut, dar aici au existat așezări cu mult timp în urmă, cea mai veche cunoscută are 4200 de ani. Orașul modern a fost fondat în 1728 de un misionar norvegian care a venit aici pentru a încreștina cele 12 familii inuite care locuiau acolo. Acum este cel mai important centru industrial și educațional al țării. Orașul are o biserică, numeroase monumente amuzante și un Muzeu Național. În ceea ce privește condițiile meteorologice severe, în cea mai rece lună de iarnă, temperatura medie a aerului este de -8°C, iar vara - +10°C.

Sisimiut

Sisimiut este cel mai nordic port fara gheata si este al doilea oras ca marime. Dar nu este atât de remarcabil. Are o populație de aproximativ 6.000 de oameni. Turistului i se poate părea neobișnuit că principalul mijloc de transport în timpul iernii este săniile cu câini. Totuși, așezarea se poate lăuda cu o piscină exterioară încălzită, ridicată pe grămezi, pentru a nu deteriora permafrostul. Aceasta este singura structură de acest gen de pe insulă. Sisimiut are o parte veche in care s-au pastrat cladiri stravechi, si exista o zona de muzeu, intrarea in care este facuta din falci de balena. 

Ilulissat

Ilulissat este al treilea oraș ca populație din Groenlanda. Este situat la doar 200 km de Cercul Arctic și este centrul turistic al insulei. Ei vin aici din Țara Mare pentru a vedea nașterea aisbergurilor, merg la sania cu câini (sunt aproximativ 2300 de câini de sanie în oraș), fac o plimbare cu elicopterul peste platoul de gheață al ghețarului Sermek Kuyalek, vizitează satul inuit și chiar stau acolo. pentru noapte într-o colibă ​​autentică. Cea mai faimoasă priveliște din Ilulissat este Icefjord. Are 40 km lungime, aproximativ 5 km lățime, iar apele reci ale oceanului ascund adâncimea sa de 500 de metri. Este înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Qaqortoq

Qaqortoq este cunoscut pentru fabrica sa care produce articole de îmbrăcăminte din blană la modă. Centrul orașului este Piața. Decorul său este fântâna - prima de pe o insulă înghețată. Multă vreme, fusese singurul din Groenlanda. Centrul de artizanat local este, de asemenea, considerat a fi un reper. În 1993, artistul local a creat programul „Omul și piatra”, la care au participat 18 artiști din diferite țări. În zilele noastre, există desene și sculpturi interesante și neobișnuite în tot orașul pe pietre și stânci. La aproximativ douăzeci de minute cu barca se află ruinele bisericii antice din Hvalsey. Ele datează din perioada în care vikingii locuiau pe acest pământ (în jurul anului 985). 

Narsaq

Narsaq este un oraș construit pe locul unei așezări antice a vikingilor care au locuit aici între 1000 și 1450. Astăzi, în zona înconjurătoare există o curte vikingă complet restaurată. Narsaq este tradus din groenlandeză prin „semplice”. Este într-adevăr situat în partea cea mai fertilă a insulei înghețate. Pescuitul și prelucrarea peștelui sunt principalele activități ale populației locale, ca și în alte părți. În plus, fermele din județ se ocupă de creșterea oilor. O fabrică de bere (singura din Groenlanda) a fost deschisă în oraș în 2006, unde ale este produsă din apa de ghețar. Narsaq este singurul loc din lume unde este extras un tugtupite mineral rar de colecție. Pentru a scoate produsele cu „piatră de cerb” de pe insulă, trebuie să obțineți un certificat CITES de la vânzător.

Lucruri de luat în considerare atunci când mergi în Groenlanda

  • Turistul trebuie să aibă suficientă moneda locală. Ar trebui să ai grijă de asta chiar și pe Big Land - schimbă banii cu coroana daneză. În Groenlanda, cursul de schimb valutar este foarte scăzut, iar schimbul este posibil doar în birourile bancare ale marilor orașe. Există suficiente bancomate în toate orașele și orașele, deoarece majoritatea localnicilor sunt plătiți cu un card bancar.
  • Suvenirurile din mustața de balenă, osul de morsă și colții de morsă pot fi luate de pe insulă doar cu un permis special de la birourile de turism sau magazinele specializate. Altfel, nu poți evita problemele la vamă.
  • Când planificați o vizită în Groenlanda, ar trebui să aduceți protecție solară și ochelari, deoarece soarele se reflectă în zăpadă și vă orbește ochii și vă arde pielea.
  • Vara, norii de țânțari enervează turiștii și localnicii de pe insula înghețată. Pentru a vă proteja de insecte, trebuie să vă aprovizionați cu repellente.
  • Turiștilor și localnicilor le place să facă picnicuri la soare în limitele orașului. Rețineți că Groenlanda are o legislație strictă de protecție a naturii - nu trebuie să lăsați gunoi și deșeuri alimentare. Îngroparea lor în pământ este interzisă, deoarece pot rămâne în pământ fără a se descompune timp de câțiva ani într-un climat aspru. Încălcarea interdicției se pedepsește cu amenzi foarte mari.
  • Pescuitul este una dintre atracțiile pentru turiști, însă permisul de pescuit trebuie obținut în prealabil de la biroul de turism.
  • Țara gheții eterne este destul de scumpă pentru viață. Prețurile la alimente sunt foarte mari, mai ales la fructele și legumele proaspete, deoarece totul este exportat de pe continent. Dar fructele de mare și peștele sunt destul de accesibile, la fel ca și tot felul de delicatese din carnea de balenă și focă.
  • Este strict cu alcoolul aici. Din cauza influenței sale distructive, în special asupra popoarelor indigene din nord, băuturile tari sunt aproape interzise. Băuturile alcoolice sunt foarte scumpe și se vând în zilele lucrătoare până la 18-00, iar sâmbăta până la 13-00.
  • Nu există căi ferate sau autostrăzi între orașe. Așezarea se termină, iar drumul se sprijină pe o stâncă. Puteți ajunge într-o altă așezare doar pe calea aerului sau pe mare.
  • Câinii de sanie sunt încă folosiți în nordul Groenlandei și este obișnuit să vezi sănii de câini pe drum. Apropo, au drept de trecere preferenţial pe drumuri.
  • Țara gheții eterne are propriile sale izvoare termale. Cel mai faimos dintre ele este situat pe insula Uunarthok. Se crede că a fost descoperit de vikingi acum 1000 de ani. Temperatura apei în ea este de +38C°.
  • Localnicii nu sunt ca europenii; ei se consideră descendenți ai inuiților. Și eschimos (un cuvânt ofensator pentru localnici) înseamnă „un om care mănâncă carne crudă”. A-i numi eschimoși este ca și cum ai numi un negru african.
  • La nord de Groenlanda, inuiții, ca acum mii de ani, construiesc ace de zăpadă, vânează urși polari și mănâncă pește crud.
  • Aceasta este una dintre puținele țări în care vânătoarea de balene este permisă, iar carnea acesteia este vândută în magazinele locale.
  • Groenlandezii sunt o națiune liberă în ceea ce privește relațiile sexuale. Sunt foarte puțini oameni pe insulă; multi se intalnesc fara sa stie ca sunt inruditi. De aceea, localnicii iubesc străinii și se angajează în relații sexuale cu aceștia, în primul rând de dragul amestecului de sânge. Dacă un copil cu ochi albaștri se naște după plecarea unui turist european, acesta este bine frecventat.
  • Din cauza climei aspre, în Groenlanda nu se produce nimic. Toate produsele sunt expediate de pe continent. În ceea ce privește creșterea animalelor, este posibil să se crească numai tauri de căprioare, oi și oi.
  • Insula are cea mai curată apă potabilă din lume.
  • Este posibil să fotografiați localnicii numai după permisiunea lor și este interzis să fotografiați slujbele bisericii.

Atracții

La prima vedere, poate părea că nu există nimic de văzut decât frigul și cerul încruntat de la marginea gheții eterne. Este o credință greșită. Insula înzăpezită are o mare căldură umană, o natură incredibil de frumoasă, pe care nu o poți vedea în altă parte în lume, iar viața în sine este o aventură.

Aisbergurile și fiordurile, nopțile albe și aurora boreală, balene uriașe din Groenlanda și urșii polari sunt principalele atracții ale Groenlandei. Regatul Reginei Zăpezii oferă distracții destul de active - pescuit, vânătoare, drumeții, schi, caiac.

Cel mai bun moment pentru a vizita Groenlanda

Atunci când alegeți cel mai bun moment pentru a vizita Groenlanda, ar trebui să aflați despre clima insulei și despre timpul festivalurilor tradiționale. 

Ideea familiară de schimbare a anotimpurilor pe insulă nu se aplică deloc aici. Anul de aici ar trebui să fie împărțit în iarnă — când puteți vedea aurora boreală (din septembrie până în aprilie) și vă puteți distra pe sania cu câini; iar vara — când insula de gheață, în unele locuri, devine ca Alpii înfloriți pe fundalul aisbergurilor înghețate. Și, bineînțeles, nopțile albe (din iunie până la sfârșitul lunii iulie) luminează sloiurile de gheață plutitoare cu o lumină moale specială.

Clima de coastă din Groenlanda este mult mai blândă decât în ​​mijlocul insulei. În timpul iernii, temperatura medie pe coastă este de aproximativ -8°C -10°C. În același timp, în mijlocul țării gheții eterne, temperatura aerului scade adesea sub -60°C. Vara, temperatura medie a aerului în orașe este de +7°C... +10°C. Vremea aici este caracterizată de schimbare: vara aerul se poate încălzi până la +21 °C, iarna - la -25 °C, iar zăpada poate cădea atât iarna, cât și vara. De aceea, localnicii nu fac planuri la distanță lungă și răspund cu „poate” la orice invitație. 

Mulți turiști merg în Groenlanda pentru unul dintre cele mai importante evenimente - Crăciunul. Poate fi numită vacanța preferată a locuitorilor. Ferestrele din case sunt împodobite cu stele de Crăciun, iar bradul tradițional de Crăciun este îmbrăcat, au loc sărbători în familie și în comunitate. În Ajunul Crăciunului (24 decembrie), copiii merg de acasă în casă cu cântece religioase și felicitări. Potrivit tradițiilor, atributele de Crăciun nu pot fi eliminate decât pe 6 ianuarie, așa că insula rămâne deosebit de șic în acest moment.

Sărbătoarea Sf. Lucia durează în perioada 13-19 decembrie. Este o sărbătoare a luminii foarte emoționantă și frumoasă. Este însoțită de o procesiune a copiilor, în timpul căreia o fetiță în haine albe (înfățișând-o pe Sfânta Lucia) poartă pe cap o coroană de lumânări (acum electrică). 

Anul Nou în Groenlanda este un eveniment luminos și festiv, cu focuri de artificii, târguri și petreceri.

La sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, au loc sărbătorile pline de culoare ale Sfârșitului Nopții Polare.

În luna martie, Nuuk ține Festivalul Internațional al Figurilor de Zăpadă și, în același timp, există unele tipuri de campionate mondiale de golf pe gheață.

Cursele de jocuri de sanie cu câini încep întotdeauna în ajunul Paștelui. 

Cea mai lungă zi a anului este sărbătoarea națională a Groenlandei, sărbătorită pe 21 iulie. Este un eveniment important pentru toate popoarele polare ale Pământului, care are rădăcini străvechi. Nicio altă sărbătoare nu poate concura cu ea la scară – totul este luminos și plin de culoare, cu festivaluri, târguri, concerte, competiții, expoziții și acoperire a tot ceea ce se întâmplă în toate mass-media.

La mijlocul lunii iulie, insularii dansează pe tamburin și tobe în timpul festivalului Asivik. Există, de asemenea, spectacole și concerte ale teatrelor și trupelor populare tradiționale.