Turismul Guyana – Informații, fapte, sfaturi'

Descoperă Guyana

Țara „apelor mari”

Un colț al perioadei jurasice, unde crește cel mai mare nufăr din lume - Victoria amazonica

Guyana

Guyana este una dintre țările cele mai puțin vizitate din lume din America de Sud. Diverse popoare europene au încercat să o colonizeze de trei ori. În cele din urmă, britanicii au făcut-o și și-au construit lumea cu pedanteria lor obișnuită. Când colonizatorii au plecat (în 1965), dezvoltarea Guyanei s-a oprit. Nici capitala nu are clădiri mai mari de trei etaje. Acum este o stare săracă, extrem de superstițioasă, unde încă mai poți vedea ritualuri magice neobișnuite. Și, în același timp, este un stat religios în care în fiecare duminică cetățenii săi merg cu sârguință la biserică. Nu există oameni indigeni în orașe - trăiesc în păduri și duc cel mai adesea o viață nomade. Principala bogăție a Guyanezei este natura unică. Pădurile virgine ocupă aproape 80% din teritoriul său, iar abundența arterelor de apă asigură umiditatea necesară vieții speciilor rare de păsări, animale și plante. Această țară este lider în numărul de cascade, râuri și lacuri. Nu degeaba, în limba unuia dintre triburile indigene, Guyana înseamnă „apa mare”. Dar aici nu există stațiuni pe litoral. Coasta Guyanei este mlăștinoasă și acoperită de mangrove, iar plajele excelente sunt rare. Una dintre cele mai bune plaje este Shell, care are 140 km lungime și găzduiește opt specii de țestoase marine.

Capitala:

Populatie:

Limba oficiala:

Valută:

Teritoriu:

Georgetown773 303EnglezăDolarul Guyanez214 970 km²

Geografie

Guyana este situată pe coasta de nord-est a Americii de Sud. Vecinul său la est este Surinam, Venezuela la vest, Brazilia la sud și Oceanul Atlantic la nord. Țara este situată în partea de est a Scutului Guyanei, cu o suprafață deluroasă. O zonă puternic mlaștină se întinde de-a lungul coastei Oceanului Atlantic. În unele locuri, lățimea sa ajunge până la 100 km.

Cel mai înalt punct al Guyanei este Muntele Roraima (2875 m). Cele mai mari râuri sunt Essequibo, Courantyne, Berbice și Demerara. Cea mai mare cascadă din țară și din lume este Cascada Kaieteur (226 m). Este de aproape cinci ori mai mare decât Niagara. 

Republica Cooperativă Guyana este formată din 10 regiuni. Președintele este șeful statului.

Ce să vezi în Guyana și unde?

Georgetown

Georgetown este capitala și un port major al țării. Orașul nu are plaje și nu este de dorit să înoți în ocean. Linia de coastă este plină de deșeuri menajere și are un sol mlaștinos, cu o abundență de râuri care transportă gunoiul în ocean. Deoarece metropola este situată sub nivelul mării, nu există cimitire. Mormintele sunt ridicate deasupra solului. Populația din Georgetown formează aproape o treime din stat. A fost un centru al pirateriei și al comerțului cu sclavi. În diferite momente, a fost deținut de francezi, olandezi și englezi, ceea ce i-a afectat arhitectura. Există multe temple izbitoare de diferite confesiuni. Una dintre principalele atractii este Catedrala Sf. Gheorghe. Potrivit guyanezilor înșiși, este cea mai înaltă catedrală din lume, construită din lemn (43 de metri înălțime). In orice caz, nu este adevarat. Grădina zoologică și grădina botanică merită și ele atenția ta. Aici puteți vedea un nufăr unic - Victoria amazonica. Floarea ei emană miros de ananas și banană, iar diametrul frunzei plantei poate depăși 2 metri și poate rezista la o greutate de 30 kg. 

Tei

Linden este a doua cea mai mare așezare din Guyana, situată pe râul Demerara. Este casa minerilor care extrag bauxita. A devenit oraș în 1970 prin comasarea a trei sate. Populația sa este de aproximativ 30 de mii de oameni. La aproximativ 26 km de Linden, se află insula Gluck, care atrage oameni de știință din întreaga lume. Ei vin aici pentru a observa crinul neobișnuit - Victoria amazonica (regia), precum și specii rare de păsări, animale și plante din mediul natural. Aici puteți vedea ara exotice, caimani și vidre uriașe.

Noua Amsterdam

New Amsterdam este un port mare de pe coasta Atlanticului, în largul malului de est al râului Berbice. La începutul secolului trecut, a câștigat faima ca stațiune, dar și-a pierdut acest statut mai târziu. Astăzi, există mai multe orașe stațiune în vecinătatea orașului New Amsterdam. În primul rând, există situri fluviale precum Rosignol și Mara, în timp ce cele maritime (Almond Beach și Shell Beach) sunt la aproximativ 100 km distanță. Deși orașul este al treilea ca mărime din țară, este, de fapt, un mic oraș cu trei drumuri principale și o agricultură bine dezvoltată. Unele dintre principalele sale atracții sunt clădirile Primăriei și Spitalului Public, precum și ruinele Fort Nassau.

Bartica

Bartica este un oraș minier de pe malul stâng al râului Essequibo, fondat de un misionar englez. De aici pleacă tururi la Cascada Kaieteur, parcul național cu același nume și savanele din Roraima. Nu departe de oraș se află ruinele celui mai vechi fort olandez din țară, Kyk-Over-Al, de unde poți lua un feribot către faimoasa Cascada Marshall. Acest loc atrage pasionații de caiac și rafting, precum și fanii altor sporturi acvatice. In weekendul Pastelui, la Bartica are loc o regata. Multe evenimente distractive însoțesc vacanța. Acestea includ un spectacol de talente, în cadrul căruia este aleasă domnișoara Bartica, și o paradă plină de culoare. 

Le lasa

Lethem este un orășel situat pe râul Takutu, lângă granița cu Brazilia. Are arhitectura colonială mixtă și a câștigat faima datorită unuia dintre locuitorii săi. În secolul dinainte, aici s-a mutat unul dintre cowboy, care a reușit să-i inspire pe localnici cu dragostea pentru rodeo. Curând, competiția a devenit o tradiție și o sărbătoare anuală. Acum, în weekendul de Paște, celebrul rodeo din Lethem este vizitat de participanți și oaspeți din toată America Latină. În plus, există ecoturism în vecinătatea orașului, inclusiv călărie în frumusețea nerostită a savanelor cu numeroase izvoare și plantații. Oamenii sunt mândri de propriul lor Muzeu de Antropologie, precum și de Muzeul Societății Țesătorilor Rupununi, care prezintă istoria poporului indigen.

Lucruri de luat în considerare atunci când mergi în Guyana

  • Capitala Guyanei este considerată a fi un loc nesigur. Este mai bine să evitați plimbările în întuneric și să respectați măsurile de siguranță de bază — să nu transportați sume mari de bani și documente originale.
  • Sectorul turismului nu este dezvoltat aici. Nu există servicii de înaltă calitate, parcuri acvatice, cluburi de noapte și alte divertisment.
  • De menționat că această țară este săracă și are probleme cu electrificarea. Și sunt pene de curent în orașele mari. Este considerat tipic aici, când hotelurile nu au apă caldă și luminile sunt aprinse doar câteva ore.
  • Bacsisurile din restaurante sunt adesea incluse în factură. O recompensă de 5-10% din notă este binevenită. Este o practică obișnuită să rotunjiți suma într-un taxi.

Cel mai bun timp pentru a vizita Guyana

Guyana este situată în zona climatică ecuatorială. Are cea mai mare umiditate din lume. Pe litoral, sezonul ploios este de două ori din aprilie până în august și din noiembrie până în ianuarie. În interior, plouă o singură dată (din mai până în august). Temperatura medie anuală pe coastă este de +27 °С, în zonele interne - +30 °С. Aerul este ușor răcit de vânturile alizee care sufla din Oceanul Atlantic pe tot parcursul anului.