Turismul Islandei – Informații, fapte, sfaturi'

Descoperă Islanda

O țară de gheizere, vulcani, cascade și ghețari

Islanda este o țară insulară din nord, înconjurată de Oceanul Atlantic

Islanda

Islanda este o țară insulară din nord, înconjurată de Oceanul Atlantic. Pe acest tărâm, un turist pare să călătorească în timp în atmosferă până la începutul timpului pe Pământ: mișcarea plăcilor tectonice, craterele vulcanilor, ghețarii și aisbergurile, izvoarele termale și câmpurile de lavă acoperite cu mușchi. Aici, un vânt puternic tremură coama cailor islandezi jos; solul cade de pe stânci de pe stâncile bazaltice; în ocean, păstăile de balene își cântă cântecele și toate acestea pe un fundal de aurore boreale fascinante. În satele mici, oamenii încă își acoperă casele cu mușchi, cred întotdeauna în troli și îi tratează prietenos. Acestea creează atmosfera unui basm magic nordic. La fel de magice pe cât sunt peisajele Islandei, gândirea progresivă a acestei țări este la fel de remarcabilă. Ea produce 99% din electricitate pentru uz casnic, este tolerant cu orice minoritate sexuală și încearcă să facă orașele cât mai confortabile în condițiile vieții nordice. Deși Islanda este exact cazul în care vizitatorii ar trebui să vină în oraș doar pentru a petrece noaptea la hotel și pentru a se încălzi. La urma urmei, principala atracție a țării — natura sălbatică — se află dincolo de limitele zonelor urbane.

Capitala:

Populatie:

Limba oficiala:

Valută:

Teritoriu:

Reykjavík357 050islandezcoroana islandeză103 125 km²

Geografie

Statul insular Islanda este situat în vestul Europei de Nord, în partea de nord a Oceanului Atlantic, între Groenlanda și Norvegia. Teritoriul țării este format din insula cu același nume, precum și din insule mici din jurul acesteia. În est, Islanda este spălată de Marea Norvegiei, în nord — de Marea Groenlandei, iar în vest, Islanda și Groenlanda sunt separate de strâmtorile daneze. Cel mai înalt punct al insulei este Vârful Hvannadalshnúkur, care are 2109,6 metri înălțime.

Islanda este numită țara vulcanilor. Sunt aproximativ 200 dintre ei aici, iar 35 sunt activi. Structura tectonică și caracteristicile de relief au contribuit la apariția a numeroase gheizere și izvoare termale în Islanda. Multe dintre ele se află în parcuri naționale.

Teritoriul interior al țării este format aproape în întregime din ghețari eterni. Oamenii nu locuiesc aici, iar munții, vulcanii și cascadele sunt potrivite pentru urmărirea sălbatică de mai multe zile, fără un indiciu de civilizație. Restul Islandei este conectat printr-o șosea de centură mare — Soseaua de centură nr. 1. Înconjoară întreaga insulă și se închide într-un lanț, astfel încât să puteți vedea toate atracțiile principale ale țării în 10 zile de o excursie rutieră relaxată.

Ce orașe merită vizitate?

Reykjavik

Reykjavik este capitala Islandei și cel mai mare oraș al său, găzduind majoritatea populației țării. Când explorați străzile celei mai nordice capitale a lumii, asigurați-vă că vizitați o biserică luterană cu numele complicat Hallgrímskirkja, catedrala și Muzeul Balenelor. Veți găsi un alt templu unic cu arhitectură neobișnuită, Landakotskirkja sau Catedrala lui Hristos Regele pe vârful dealului orașului. Perlan este o altă atracție fascinantă. Aceasta este centrala termică, iar rezervoarele acesteia sunt umplute continuu cu apă termală pentru a încălzi clădirile orașului. În același timp, este o punte de observație pentru cei care vor să admire orașul de la înălțime prin telescoape panoramice speciale. Aici există și un așa-numit restaurant, al cărui podea se rotește constant, și Muzeul Saga, format din figuri de ceară care povestesc despre viața și tradițiile localnicilor. Din Reykjavik, puteți face o excursie de o zi la Inelul de Aur: urmăriți căderile Gullfoss se destramă în defileu, plimbați-vă de-a lungul văii geotermale Haukadalur, faceți o fotografie a craterului Kerið, vizitați Parcul Național Þingvellir, care este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Sit de patrimoniu, iar la final - să ne încălziți în torentul fierbinte al râului Hveragerði. Muzeul falologic islandez este un alt „punct culminant” al Reykjavikului. Prezintă peste 200 de specii de animale fali. Parcul acvatic în aer liber cu piscine încălzite geotermic este deosebit de popular printre public și turiști. plimbați-vă de-a lungul văii geotermale Haukadalur, faceți o fotografie a craterului Kerið, vizitați Parcul Național Þingvellir, care este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, iar la final - să vă încălziți în torentul fierbinte al râului Hveragerði. Muzeul falologic islandez este un alt „punct culminant” al Reykjavikului. Prezintă peste 200 de specii de animale fali. Parcul acvatic în aer liber cu piscine încălzite geotermic este deosebit de popular printre public și turiști. plimbați-vă de-a lungul văii geotermale Haukadalur, faceți o fotografie a craterului Kerið, vizitați Parcul Național Þingvellir, care este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, iar la final - să vă încălziți în torentul fierbinte al râului Hveragerði. Muzeul falologic islandez este un alt „punct culminant” al Reykjavikului. Prezintă peste 200 de specii de animale fali. Parcul acvatic în aer liber cu piscine încălzite geotermic este deosebit de popular printre public și turiști. 

Keflavik

Keflavik este un orășel în care orice turist îl va vizita inevitabil. Este principalul aeroport din țară, așa că cunoașterea ta cu Islanda va începe cu Keflavik. Cea mai faimoasă atracție a acestui oraș de pe litoral este Blue Lagoon - o stațiune geotermală, care se remarcă prin culoarea sa delicată a apei albastre. Vara, pentru turiști se organizează observarea balenelor și a delfinilor. Croazierele pe mare rămân cea mai populară opțiune pentru vacanțele de familie. 

Sfâșiat de continente

Dacă conduceți în sens invers acelor de ceasornic de-a lungul șoselei de centură nr. 1 din Reykjavik, la un moment dat, va trebui să sari de la Placa litosferă nord-americană la eurasiatică. Acest „sfâșiat de continente” este situat în sudul Islandei, în pitorescul Parc Național Thingvellir, primul loc de întâlnire al Parlamentului islandez, cel mai vechi din lume. În spatele stâncilor de bazalt ale câmpurilor lui Thing, veți găsi capitala regiunii de sud, orașul Selfoss. Orașul în sine nu este foarte remarcabil. Muzeul Ghost Center, Galeria Arborele și de Artă și Galeria de Artă sunt populare printre turiști. Dar nu vă faceți griji, nu vă veți plictisi mult timp: agențiile de turism locale oferă o mulțime de opțiuni pentru petrecerea timpului liber activ. Unele activități interesante și extraordinare includ călărie la periferia orașului, lângă cascade furioase și lacuri cu vedere la ghețari; rafting extrem pe râul Ölfusá, unde nu poți spune dacă este mai multă apă sau somon; excursii la cel mai faimos lac crater din Islanda — Kerið.

Regiunea Australia

Regiunea Austurland ia călătorul în cătușele sale de gheață. Cel mai mare ghețar de pe insulă, Vatnajökull, ascunde sub grosimea sa rece un vulcan și peșteri de gheață. Apele sale hrănesc cea mai mare lagună de gheață din Islanda, Jökulsárlón, care azurul îți zboară mintea. În apropiere, în Parcul Național Skaftafell, bubuie cascada Svartifoss. Încadrată în coloane de bazalt hexagonale, este una dintre cele mai populare atracții ale parcului. 

Egilsstadir

Orașul Egilsstadir, capitala Austurland, este situat la 300 de kilometri de parc. Casele sale colorate se află lângă lacul Lagarfljót. Datorită celei mai mari suprafețe forestiere din Islanda, orașul are un mediu ecologic frumos. Vă recomandăm să mergeți să vedeți frumusețea Hengifoss, a treia cea mai înaltă cascadă din Islanda și să mergeți mai departe!

Akureyri

Akureyri se ascunde în adâncurile fiordului Ayia. Este al doilea cel mai important oraș din țară. Capitala nordică este protejată de vânturile reci din Arctica de către munții înalți. Aici veți găsi cea mai mare stațiune de schi din Islanda - Hlíðarfjall. Oferă condiții perfecte pentru jucătorii de hochei și patinatorii artistici, iar fanii pescuitului subacvatic vor găsi găuri perfecte în râuri și lacuri. Principalele atracții din Akureyri se află în afara limitelor orașului. Acestea sunt cascadele Godafoss, vulcanul Sulphur și lacul vulcanic Askja. Dacă ai ceva timp, ar trebui să vizitezi cea mai puternică cascadă din Europa, Dettifoss, care este adesea comparată în măreția sa cu Niagara.

Cârlig pentru urechi de oaie

Sauðárkrókur se întinde pe malurile pitorești ale Skagafjörður. Este principalul oraș al regiunii Nordurland-Vestra. Este cunoscut ca centrul de creștere a cailor islandezi. Fiecare cetățean local are mai mulți cai, iar o dată pe an, orașul adună toată țara pentru festivalul cailor. Există o piscină termală la 15 kilometri de Sauðárkrókur, unde vă puteți încălzi înconjurat de versanții montani acoperiți de zăpadă. Glaumbær Farm & Museum este un loc de vizitat obligatoriu pe hartă. Casele sale cu gazon cu mușchi sunt fabuloase! De asemenea, opriți-vă la Cascada Reykjafoss și vedeți Oceanul Atlantic și stâncile ciudate de bazalt de pe malurile Peninsulei Vatnsnes. 

Ísafjörður

Nord-vestul Islandei este gata să vă adăpostească în orașul Ísafjörður, capitala Fiordurilor de Vest. Se află pe malul pitorescului fiord Skutuls, înconjurat de natură absolut sălbatică. De obicei, turiștii ajung în Ísafjörður pe vase de linie, navigând pe fiordurile islandeze. Străzile antice ale orașului sunt proiectate pentru o plimbare pe îndelete pentru a face cunoștință cu orașul - o zi este destul de mult. Din Ísafjörður, puteți merge pe insula Vigur, unde se află cel mai mic oficiu poștal și singura moară de vânt din Islanda. Faceți o plimbare prin cele mai frumoase văi verzi, vizitați cascada Dynjandi și ajungeți și la „piața păsărilor” de la Capul Latrabjarg.

Borgarnes

Borgarnes este patria eroilor islandezi Erik cel Roșu și Leif Erikson și centrul administrativ al Țării de Vest. Orașul este specializat în organizarea de eco-tururi: drumeții pe traseele Parcului Național Snæfellsjökull, la poalele ghețarului cu același nume; coborâre la cele mai vechi și mai lungi peșteri de lavă din Islanda — Surtshellir și Víðgelmir, cu stalactitele și stalagmitele lor colorate; excursii pe plaje vulcanice negre, cu formațiuni suprareale de lavă de-a lungul coastei; excursii la izvoare termale și cascade; croaziere în fiordul Borgarfjörður. Peninsula Snæfellsnes este situată la mică distanță de aici. Este adesea numită „Islanda în miniatură” datorită peisajelor sale diverse. În timpul iernii, Snæfellsnes este perfect pentru a fotografia aurora boreală, așa că nu uitați să încărcați bateria camerei.

Lucruri de luat în considerare atunci când mergi în Islanda

  • Luați în considerare diferența dintre orele de lumină în diferite momente ale anului atunci când vă planificați călătoria. Iarna ziua este foarte scurtă și durează doar 3-5 ore. Nopțile albe sunt tipice pentru lunile de vară - soarele răsare la ora trei noaptea și apune după miezul nopții.
  • Islanda este cunoscută pentru vremea sa capricioasă și există chiar și un proverb: „Dacă nu-ți place vremea, așteaptă cinci minute și se va înrăutăți și mai mult”. Indiferent de sezon, nu uita să aduci pelerina de ploaie impermeabilă, pantofi comozi de urmărire, costume din lână și lenjerie de corp. Și nu uitați de termos: ceaiul fierbinte vă va înveseli și vă va ține de cald atunci când vă udați în ploaie.
  • Puteți bea apă de la robinet în Islanda și este, de asemenea, utilă, deoarece este furnizată din izvoare termale curative. Apa fierbinte de la robinet, însă, are un miros neplăcut de ouă putrezite. Asta pentru că este asigurată din izvoare termale calde bogate în hidrogen sulfurat și este, de altfel, utilă.
  • Aveți grijă când porniți în călătoria dumneavoastră independentă prin zone muntoase necunoscute. Activitatea vulcanică este foarte mare, crescând șansele de a vă lovi în erupții bruște de gheizere sau de a intra într-o groapă de noroi.
  • Poți doar să amenajezi un cort și să faci foc la locurile de campare. Sunt împrăștiate în toată țara în apropierea atracțiilor naturale populare, costând în medie 2-3 USD pe noapte per cort.
  • Islanda este o țară foarte scumpă, cu cine în cafenele care costă în medie 30 USD de persoană. Dacă doriți să economisiți banii, puneți un pachet de cereale sau cereale în bagaj și cumpărați un grătar de unică folosință și miel marinat la un supermarket local - este o alternativă delicioasă și la buget. Nu există McDonald's în țară, iar peste 2% din grăsimile trans sunt interzise.
  • Când planificați un traseu prin Islanda, nu uitați să aduceți o hartă de hârtie, deoarece afișează drumuri despre care nici măcar Google poate nu știe. Și atunci când utilizați un navigator GPS, introduceți nu numele locației, ci coordonatele geografice, astfel încât traseul să fie stabilit cel mai precis.
  • Când veți veni în Islanda, probabil că veți fi tentat să înotați în bazine termale. Înainte de a intra în apă, asigurați-vă că faceți un duș cu săpun. Acest lucru menține piscinele naturale curate - iar islandezii sunt cunoscuți că iau în serios mediul și ecologia.
  • Aproape nimeni din țară plătește bunuri și servicii în numerar; totul se plătește cu carduri bancare.

Atracții

Principalele atracții ale Islandei sunt situate în afara orașelor și orașelor sale. Acestea sunt valea gheizerelor și ghețarilor albaștri, câmpuri vulcanice și cascade înalte, mușchi verde moale și plaje negre, parcuri naționale și fiorduri.

Cel mai bun moment pentru a veni în Islanda

Vremea în Islanda este foarte schimbătoare și, în 5 minute, puteți intra în ploaie, grindină, zăpadă și chiar să aveți timp să vă încălziți la soare. Vara, vremea este cea mai stabilă, așa că perioada din iunie până în septembrie este cea mai populară în rândul turiștilor. În acest moment, este suficient de cald în Islanda; poți petrece noaptea într-un cort și poți economisi mulți bani. Toate drumurile sunt deschise, este mai ușor să ajungi în locații pitorești exotice, uneori extreme. Peisajele arată deosebit de contrastante atunci când pajiștile alpine verzi sunt combinate cu câmpuri de ranune și versanți vulcanici pârjoliți. 

Iarna are și avantajele ei: ai șansa să vezi aurora boreală, să te plimbi prin ghețari și peșteri de gheață, să vezi aisberguri uriașe. 

Toamna și primăvara sunt perioadele cele mai puțin favorabile pentru o vizită. Nu vă lăsați păcăliți de zboruri ieftine. Acesta este un sezon scăzut în Islanda: mlaștină, iarbă arsă, ploi constante și vânturi puternice vă așteaptă.