Turismul Kosovo – Informații, fapte, sfaturi'

Descoperiți Kosovo

Un pământ care a schimbat geopolitica lumii pentru a nu se schimba singur

Locul în care frumusețea naturii depășește ultrajul acțiunilor umane

Kosovo

Când este menționat Kosovo, multe asociații și stereotipuri sunt de obicei departe de turism. În primul rând, îmi vine în minte istoria regiunii și poziția sa politică. Dar dacă uităm de toate prejudecățile, Republica Kosovo este o regiune cu un peisaj incredibil de frumos, unde munții verzi împăduriți se învecinează cu câmpiile, râurile și lacurile. Aici s-au păstrat structuri arhitecturale antice, iar călătorii au la dispoziție divertisment extrem. Aceasta este o opțiune interesantă pentru o călătorie cu buget redus, care va fi amintită pentru viață.

Capitala:

Populatie:

Limba oficiala:

Valută:

Teritoriu:

Pristina1 907 592albaneză, sârbăEuro10 887 km²

Geografia Kosovo

Republica Kosovo este situată în centrul Peninsulei Balcanice, în sud-estul Europei. Se învecinează cu Serbia la nord și est, Muntenegru la vest, Albania și Macedonia de Nord la sud. Ca urmare a faptului că independența statului este recunoscută doar de o parte a statelor membre ONU, Kosovo este considerat a fi un stat independent sau o provincie autonomă a Serbiei.

Relieful regiunii este destul de muntos. Cel mai înalt punct este Muntele Đeravica (2656 m) la granița cu Albania. Munții Šar și lanțul muntos Kopaonik trec prin Kosovo. Nu există acces la mare, dar există patru râuri mari (Alb Drin, Sitnica, Morava de Sud și Ibar), multe lacuri și iazuri (Gazivoda, Radonjić, Batlava, Badovac) și cascade pitorești (Mirusha și repezirile de pe băutura albă).

Republica este împărțită în șapte districte (Gjakova, Gjilan, Kosovska Mitrovica, Peć, Pristina, Prizren și Ferizaj), care la rândul lor sunt formate din 30 de municipalități. Cele trei municipalități din nord (Leposavić, Zvečan și Zubin Potok) nu sunt sub autoritatea republicii și sunt locuite de sârbi.

Ce să vezi și unde

PRISTINA

Prishtina este capitala Kosovo, care a fost centrul unui stat medieval sârb. Acum este un oraș complet albanez, cu strada principală numită după fostul președinte american Bill Clinton. El, ca toate autoritățile succesive ale Statelor Unite, este foarte respectat de populația locală. Există un portret al lui pe bulevardul Bill Clinton și un monument al fostului președinte dedesubt. Perpendicular pe bulevardul Clinton este strada George Bush.

Aceasta nu este o capitală europeană clasică. Priștina arată mai mult ca un mic oraș de provincie. În centru, puteți întâlni cu ușurință o vacă sau puteți vedea uscarea hainelor. Orașul nu este deloc curat, iar pe străzi sunt multe gunoi și clădirile par neîngrijite.

Cel mai semnificativ loc din Pristina este Monumentul Nou-născutului care simbolizează nașterea noului stat. A primit chiar și Leul de Aur la cel de-al 55-lea Festival Internațional de Publicitate „Cannes Lions”. Inscripția este repictată în fiecare an. Mai întâi, a fost galben, apoi a fost pictat cu steaguri ale statelor care au recunoscut independența Kosovo. În 2017, literele au fost vopsite cu gri și așezate orizontal „N” și „W”, care începeau inscripția „Fără pereți”, vopsite în alb pe pământ.

Vizavi de Monumentul Nou-născutului, se poate vedea instalația Heroinat dedicată celor 20.000 de femei kosovari care au fost victime ale violenței în timpul războiului din 1998-1999. Memorialul este compus din medalii așezate pe tije, care împreună formează un portret tridimensional al unei femei.

Prishtina este renumită și pentru un alt simbol care este adesea inclus în listele celor mai urâte clădiri din lume, Biblioteca Națională a Kosovo. Combină stilurile arhitecturale albaneze și sârbe. Clădirea arată ca un grup de dreptunghiuri separate, împrejmuite cu plasă de sârmă metalică, cu cupole albe de diferite dimensiuni.

Prizren

Prizren este capitala culturii, al doilea cel mai vechi oraș din Republică, unde s-a păstrat spiritul medieval. Pentru a înțelege și a vedea mai bine Prizren în toată splendoarea sa, trebuie să urcați pe zidul cetății, care oferă o panoramă incredibilă - căsuțe albe confortabile, cu acoperișuri de teracotă, moschei, temple și râu. Aceasta este, de asemenea, cea mai bună locație unde puteți privi apusul peste munți. Locul simbolic din Prizren este un pod vechi de piatră din secolul al XV-lea, care este pictat în majoritatea imaginilor. A fost distrusă în anii 1970, dar a fost restaurată în 1982. Chiar dacă acum orașul este predominant musulman, pe lângă moschei, aici s-au păstrat biserici ortodoxe antice și biserici catolice.

Pec

Pec este localitatea în care se află reședința Patriarhiei Pec, de la care a început Biserica Ortodoxă Sârbă. Pe lângă obiectele de cult, orașul atrage turiști cu distracțiile sale active și uneori extreme — bungee jumping, tiroliană, drumeții, zbor cu parapanta, excursii în peșteri etc. Sâmbăta, la piața locală, poți degusta brânzeturi de casă incredibil de delicioase. .

Kosovska Mitrovica

Kosovska Mitrovica este orașul în care oamenii merg cel mai des pentru a vedea diferența dintre structurile țării. Râul împarte Mitrovica în două părți, sudul (albanez) și nordul (sârb). În sud, albanezilor din toată țara le place să sărbătorească nunți din cauza prețurilor mici. Aici de obicei plătesc cu euro și se roagă lui Allah. Pe celălalt mal al râului Ibar, curge o viață complet diferită - cu o cultură, o monedă, o limbă și un alfabet diferit. Și în loc de moschei, sunt catedrale ortodoxe.

Lucruri de luat în considerare atunci când mergi în Kosovo

  • Republica Kosovo este parțial recunoscută, dar, ca și alte țări balcanice, este posibil să intrați aici cu o viză Schengen, în ciuda faptului că Kosovo nu face parte din zona cu același nume. Autobuzele circulă aici din țările învecinate și există un aeroport internațional în Prishtina. Poți ajunge în Kosovo din Serbia, dar nu te poți întoarce, pentru că sârbii nu recunosc ștampilele Kosovo, așa că ar trebui să treci prin Macedonia de Nord sau Muntenegru.
  • Autobuzele interne din republică nu respectă adesea programul oficial, așa că este mai bine să cumpărați bilete nu online, ci de la casa de bilete cu 10-15 minute înainte de plecare sau cu autobuzul în sine.
  • Există două valute disponibile în Kosovo, în funcție de partea țării. În nord, este imposibil să plătești cu euro și invers, restul teritoriului nu va accepta niciodată dinari sârbi.
  • Mâncarea de aici este ieftină și poți mânca o masă consistentă la un euro. Mâncărurile sunt foarte gustoase, iar porțiile sunt mari. Kosovarii iubesc carnea, legumele, produsele de patiserie și dulciurile orientale.
  • Situația din regiune nu este încă pe deplin stabilă, ceea ce se vede în numărul de reclame militare și sociale specifice. Este strict interzis să fotografiați militarii. Acest lucru nu este pedepsit de lege, dar vi se va ordona într-o formă strictă să eliminați fotografiile de pe cameră.
  • Când călătoriți cu mașina, merită să conduceți extrem de atent, deoarece stilul de condus local este foarte haotic și periculos, ca în multe țări din est. Nimeni nu urmărește la semafoare, nu se oprește înaintea trecerilor de pietoni și nu respectă regulile de bază ale drumului.
  • Nu este necesar să discutăm cu localnicii subiectul politicii, mai ales să nu exprimăm opinia că Kosovo este Serbia. Nici nu ar trebui să riscăm să conduci într-o mașină cu numere sârbești.
  • Nu este necesar să cumpărați o cartelă SIM a operatorilor locali pentru acces la internet în timpul unei călătorii scurte - multe locuri publice au Wi-Fi gratuit.

Atracții din Kosovo

Principalul magnet pentru turiștii din Kosovo este terenul pitoresc și reperele naturale incredibile. Turiștii vor fi, de asemenea, încântați de bisericile antice, moscheile și templele, care transmit istoria regiunii și reprezintă stilul de viață al populației locale. Peisajele urbane ale acestei regiuni conțin ecouri de conflict și arată la ce duce orice agresiune.

Cel mai bun moment pentru a vizita Kosovo

Neomogenitatea terenului Kosovo afectează clima locală în moduri diferite. De exemplu, în valea râului Ibar, se aseamănă cât mai mult cu climatul continental european, cu precipitații reduse. În Metohija, vremea este caracterizată de ierni calde, înzăpezite. În regiunile muntoase, plouă adesea, iar verile sunt scurte și reci. Temperatura medie a aerului vara este de +21°C — +22°C, în timp ce iarna este de 0 — +1°C.