Turismul Lituaniei – Informații, fapte, sfaturi'

Descoperă Lituania

Țara de chihlimbar, dune de nisip și izvoare minerale

Lituania este cel mai mare stat baltic

Lituania

Lituania este cel mai mare stat baltic. În ciuda faptului că țara nu este cu un pas în spatele dezvoltării europene progresive (doar gândește-te la cât costă să ai Wi-Fi gratuit pe întreg teritoriul), populația locală tratează miturile și legendele cu grijă. Oamenii de aici cred în armonia dintre natură și om. De exemplu, cartierele Palanga și Neringa sunt considerate a fi cele mai curate din punct de vedere ecologic din Europa. Există cinci parcuri naționale și 30 de parcuri regionale în Lituania, aproape toate plajele au „steagul albastru”, ceea ce indică o curățenie și siguranță exemplare. Nu este de mirare că țara este recunoscută în secret ca stațiune balneară: în fiecare an, sute de mii de turiști vin aici pentru a se odihni și a-și îmbunătăți sănătatea la cele mai bune stațiuni SPA din Țările Baltice.

Capitala:

Populatie:

Limba oficiala:

Valută:

Teritoriu:

Vilnius2 790 472lituanianEuro65 301 km²

Geografie

Lituania este situată în nord-estul Europei, pe coasta Mării Baltice. Se învecinează cu Belarus la est, cu Letonia la nord, cu Polonia și Rusia (Oblastul Kaliningrad) la sud-vest. Oficial, Lituania este împărțită în zece județe (regiuni): Kaunas, Vilnius, Tauragė, Alytus, Šiauliai, Klaipeda, Marijampolė, Panevėžys, Telšiai și Utena. Există, de asemenea, o împărțire neoficială a țării în cinci regiuni etnografice: Suvalkija și Lituania Mică (cunoscută sub numele de Regiunea Klaipeda), Dzūkija, Žemaitija și Aukštaitija. Lituania este o țară predominant plată. Cel mai înalt punct de aici este Dealul Juozapinė, care se ridică la doar 292 de metri deasupra nivelului mării. Câmpurile, pajiștile, lacurile și pădurile mixte sunt peisaje tipice lituaniene.

Ce să vezi și unde?

Cel mai curat aer marin, clima moderată, lipsa marilor întreprinderi industriale - toate acestea fac din Lituania un loc ideal pentru recreere cu copii și turism de sănătate. Chiar și orașele de aici sunt foarte confortabile și liniștite - un adevărat paradis pământesc pentru iubitorii de plimbări pe îndelete. 

Vilnius

Vilnius este capitala și cel mai mare oraș al Lituaniei. Perla din Vilnius este Orașul Vechi, care se află pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Vilnius este numit pe bună dreptate „Orașul muzeelor”, deoarece există aproximativ 60 dintre ele: de la istoria artei la tehnologie. Este, de asemenea, cea mai verde capitală din Europa datorită abundenței sale de grădini și parcuri. Cea mai emblematică este Grădina Bernardinei, cu atmosfera ei din secolul al XIX-lea. Particularitatea orașului Vilnius este că nu există metrou sau tramvai, iar troleibuzele și autobuzele sunt considerate a fi principalul transport public. Apropo, dacă ești un fan al turismului cu bicicleta, te vei simți foarte confortabil aici. Abundența pistelor pentru biciclete și toate condițiile pentru o călătorie sigură și convenabilă sunt destul de tentante. 

Kaunas

Chiar dacă Kaunas este al doilea oraș ca mărime din Lituania, aici trăiesc doar aproximativ 300 de mii de oameni. Orașul este înconjurat de 12 fortărețe construite în timpul domniei Ecaterinei a II-a. Kaunas mic și confortabil arată ca un basm cu castele, mănăstiri, străzi înguste căptușite cu pavaj. Localnicii notează că Kaunas este un loc de biserici, unde îți poți regăsi sufletul. Capodopera arhitecturală gotică Casa lui Perkūnas, Mănăstirea Barocă Pažaislis - acesta este un oraș între trecut și prezent care continuă să reziste globalizării, păstrând în același timp cu grijă moștenirea istorică.

Claipeda

Klaipeda este al treilea oraș ca mărime din Lituania. Este renumit pentru cea mai mare mare, portul regional fără îngheț, precum și pentru arhitectura frumoasă și clima blândă. Orașul vechi captivează prin atmosfera din secolul XVIII. Există uimitoare case germane cu rame de lemn învelite în struguri, care duc turiștii cu câteva secole în urmă. Va fi interesant pentru călători să viziteze Castelul Klaipeda, construit în 1252, precum și principalul simbol al orașului — velierul „Meridian” de pe malul Dunării. Cea mai lungă dună de nisip din Europa, Curonian Spit, se află în spatele orașului. Klaipeda este un loc pentru cei care preferă odihna calmă și liniștită. Străzi îmbibate în spiritul antichității, parcuri naționale, grădini botanice — orașul impresionează prin măreția sa, în ciuda dimensiunilor reduse. 

Druskininkai

Druskininkai este un oraș stațiune din sudul Lituaniei, care este potrivit pentru fanii diferitelor tipuri de recreere. Locul este renumit pentru izvoarele sale minerale, parcul acvatic de lux, stațiunea de schi, rezervațiile naturale și clădirile istorice. Izvoarele minerale locale au fost vizitate de aristocrați încă din secolul al XVIII-lea. Mai târziu, locul a fost numit stațiune princiară, iar astăzi, este un muzeu în aer liber. Particularitatea orașului este că are o arenă de zăpadă acoperită (Snow Arena), care este pregătită să primească schiori și snowboarderi pe tot parcursul anului. 

Palanga

Palanga este faimoasa statiune maritima si „capitala chihlimbarului” a Lituaniei. Străzi pitorești, clădiri în stil neo-renascentist — în afară de recreere pe plajă, există ceva care să vă înveselească timpul liber aici. În timp ce vă aflați în acest oraș, asigurați-vă că mergeți de-a lungul străzii Jonas Basanavičius. Este un mini Broadway care se sprijină pe un dig pitoresc, de altfel, unul dintre cele mai vechi din țară. Orașul este plin de cafenele, restaurante, baruri, SPA-uri și terenuri de sport. Acesta este un loc linistit pentru o vacanta cu copii sau o vacanta romantica.

Šiauliai

Šiauliai este capitala muzeului statelor baltice. Chiar și acei turiști cărora nu le place acest gen de odihnă vor găsi muzeul pe placul lor. Cum poți trece pe lângă muzeul pisicilor, ciocolatei, berii sau să ratezi cel mai mic muzeu din lume, care se află în scobitura unui stejar? Desigur, cea mai spectaculoasă locație este Dealul Crucilor. Un loc de pelerinaj pentru creștinii ortodocși și catolici. Pe munte sunt peste 100.000 de cruci de diferite dimensiuni. Chiar și Papa Ioan Paul al II-lea și-a lăsat aici crucificarea. Este sigur să spunem că Šiauliai este un oraș unic care a reușit să-și păstreze farmecul istoric.

Particularitățile naționale ale cetățenilor Lituaniei

La fel ca în fiecare țară din lume, lituanienii au propriile lor caracteristici în comunicare și cultură. Pentru a intra în contact cu lituanienii, vă oferim să aflați mai multe despre obiceiurile, limba și regulile lor de comunicare:

  • este una dintre cele mai primitoare și primitoare națiuni. Lituanienii sunt ușor de contactat, le place să comunice și să se distreze;
  • Lituanienii sunt patrioti. Le place să vorbească despre țara lor și să-i învețe pe turiști limba națională. De exemplu, când îi întâlnești, spune „Sveiki!” sau „Labas!”, iar când îți spui la revedere — „Iki pasimatymo!”, „mulțumesc” în lituaniană va fi „Ačiū” (Achu);
  • Lituanienii sunt una dintre cele mai familiale națiuni: întreaga companie este adesea condusă doar de membrii unei singure familii;
  • oamenii ţării nu pot trăi fără cântece. Nu este de mirare că în antichitate Lituania era numită „țara cântecelor”;
  • în ciuda ospitalității lor, lituanienilor nu le place când cineva le invadează proprietatea privată, mai ales acolo unde există semne de avertizare;
  • toleranța, cultura, politețea sunt principalele trăsături ale lituanienilor.

Atracții

Lituania este o țară autentică în care trecutul, prezentul și viitorul sunt strâns legate între ele. Abundența de obiective arhitecturale gotice, grădini unice, parcuri, lacuri și multe muzee - țara uimește din primul minut.

Cel mai bun timp pentru a vizita Lituania

Clima din Lituania este modelată de masele de aer care vin din Atlantic și Marea Baltică. Putem spune că aici vremea este întotdeauna blândă, fără fluctuații bruște. Vara în Lituania nu este fierbinte: temperatura depășește rar +23 °С. Iernile aici sunt umede și calde, iar temperatura variază de la -5 °С la -10 °С. Înainte de călătorie, nu uitați să puneți o umbrelă sau o haină de ploaie în rucsac, deoarece aici poate ploua tot timpul anului.