Turismul Moldovei – Informații, Fapte, Sfaturi'

Descoperă Moldova

Țara Viței de vie

Cetăți medievale și câmpuri de lavandă

Moldova

Moldova este o țară confortabilă, în care biserici maiestuoase s-au așezat la umbra denși de arțari și salcâm, țara în care cetățile medievale și vechile conace nobiliare au rămas până acum. În Moldova, veți găsi o selecție uriașă de vinuri locale excelente, fiecare dintre ele având propriul buchet unic. Dar puțini oameni știu că Moldova este renumită nu numai pentru vița de vie. Oferă uleiuri esențiale pentru mulți producători de produse cosmetice din Europa și SUA. Nu ai văzut niciodată o plantație de lavandă, trandafir sau salvie? Atunci ar trebui să mergi în Moldova.

Capitala:

Populatie:

Limba oficiala:

Valută:

Teritoriu:

Chișinău3 550 900română, moldoveneascăLeu33 846 km²

Geografie

Republica Moldova este un stat fără ieșire la mare în Europa de Est, învecinat cu România și Ucraina. Peisajul din Moldova este de deal; nu sunt munți înalți aici. Există puține păduri, deoarece cea mai mare parte a suprafeței este folosită pentru agricultură. În țară sunt multe râuri, dintre care cele mai mari sunt Nistrul și Prutul, care este granița cu România. Autoritățile moldovenești nu controlează o parte din teritoriul Moldovei (12%) în estul țării. Există Republica Moldova Pridnestroviană (PMR), care nu este recunoscută de comunitatea internațională.

Unde să te odihnești în Moldova și cum?

Chisinau

Chișinăul este capitala Moldovei și cel mai mare oraș al său, care găzduiește aproximativ 23% din populația totală a țării. Este centrul principal al vieții politice, financiare și comerciale a țării, centrul său cultural și educațional. Are principalele muzee și teatre ale Moldovei și există și o sală de orgă. Există multe restaurante și cafenele, supermarketuri și magazine mici în oraș. Din punct de vedere arhitectural, orașul este destul de divers. Aici puteți găsi clădiri fascinante din perioada pre-revoluționară și sovietică, iar în partea de sus a orașului, veți întâlni zgârie-nori moderni foarte extraordinari. Vechile temple ortodoxe ar trebui remarcate în special printre monumentele istorice. În granițele orașului sunt 23 de lacuri, iar nu departe de periferia acestuia se află Lacul de acumulare Ghidighici. În plus, Chișinăul este unul dintre cele mai verzi orașe din Europa, iar magnifica sa Grădină Botanică are peste 10 mii de specii de plante. Străzi largi îmbrăcate în catifea verde, numeroase parcuri și piețe, paturi de flori luminoase și lacuri romantice au transformat Chișinăul într-un loc minunat pentru o vacanță liniștită în familie.

Bender

Dacă ești interesat de istorie și vii în Moldova, cu siguranță ar trebui să vizitezi Bender. Este un oraș antic, menționat pentru prima dată în 1408. Este situat pe malul stâng al râului Nistru și acum face parte din PMR. Bender este principalul port de pe râul Nistru, un important nod feroviar și un oraș al producției. Nu există multe atracții acolo, cu excepția mai multor memoriale pentru victimele diferitelor războaie — de la războaiele ruso-turce până la războiul civil din 1991-1992. Dar există Cetatea Bendery în granițele orașului, care atrage turiști aici. A fost construită în secolul al XVI-lea de către turci pentru a controla Basarabia, iar până în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea a fost invincibilă. Apoi, în timpul mai multor războaie cu turcii, a fost luat de trei ori de trupele ruse. Cetatea are o suprafață mare, 

Balti

Bălți este un mare centru industrial, al doilea oraș ca mărime din țară după populație, care este numit „capitala de nord” a Moldovei. Bălțiul este străbătut de râul Răut și de intrarea lui Rautel, Copăceanca și Flemynde. Piața centrală a orașului este una dintre cele mai mari din Europa. În Bălți există mai multe temple antice și moderne. Acestea includ încântătoarea Catedrală Sfinții Constantin și Elena, precum și foarte frumoasă și neobișnuită biserică modernă Arhangheli Mihail și Gavril. Orașul are suficiente restaurante și cafenele bune cu preparate naționale, europene și japoneze. În general, Bălți este un oraș foarte confortabil. 

Tiraspol

Tiraspolul este capitala nerecunoscutei PMR. În ciuda dificultăților cauzate de izolarea economică a republicii, orașul continuă să se dezvolte. În ultimii ani, aici au fost ridicate noi clădiri moderne. În general, Tiraspolul nu copleșește cu frumusețea arhitecturală, majoritatea clădirilor datează din perioada sovietică, dar orașul este curat și ordonat. Există mai multe monumente impresionante în oraș, în special ale comandantului rus Suvorov. În orice caz, este curios să vezi cum trăiește republica nerecunoscută. 

Soroca

Soroca este un mic oraș antic, situat pe malul drept al râului Nistru, poate concura cu Chișinăul pentru titlul de cel mai verde oraș din țară și din Europa, și încă nu se știe cine va câștiga. Orașul se îneacă literalmente în verdeață. În ciuda dimensiunilor sale modeste, orașul va mulțumi turiștii cu o serie de clădiri interesante, deși moderne. Iar perla sa este Fortul Soroca, construit de domnitorul Principatului Moldovei Ştefan cel Mare, la sfârşitul secolului al XV-lea.

Mentalitatea nationala a moldovenilor

  • Oamenii Moldovei sunt muncitori și sunt renumiti pentru ospitalitatea și căldura lor. Dacă ceri apă într-o casă dintr-un sat de la complet străini, s-ar putea să ți se ofere vin.
  • Cetăţenii Moldovei preţuiesc valorile familiei. De regulă, relațiile de încredere și calde dintre părinți și copii durează toată viața.
  • În Moldova nu trebuie discutată subiectul limbii, iar în conversații trebuie evitată chestiunea Transnistriei și tot ce ține de ea. Da, la granița dintre PMR și restul Moldovei nu s-a mai împușcat de mult timp, iar oamenii se deplasează liber prin graniță și comerțul este în desfășurare, dar conflictul nu s-a potolit și e mai bine să nu te atingi. pe un subiect bolnav cu străinii.

Cel mai bun moment pentru a vizita Moldova

Moldova are un climat continental moderat. Verile sunt calde și lungi, iar iernile sunt scurte. Temperatura medie în iulie este de +21°C, dar poate ajunge la +40°C vara. În ianuarie, de obicei sunt -4°C; înghețurile grave sunt rare. În consecință, ar trebui să mergem în Moldova de la sfârșitul primăverii până la mijlocul toamnei. De asemenea, trebuie avut în vedere că începând cu luna august, tarabele magazinelor și piețelor locale încep să se destrame din abundența de fructe și legume, întrucât Moldova le crește în exces. Și dacă sunteți aici în octombrie, puteți participa la Festivalul Vinului.