Turism în Muntenegru – Informații, fapte, sfaturi'

Descoperiți Muntenegru

Riviera solară a Balcanilor

Muntenegru este un stat mic din Peninsula Balcanică

Muntenegru

Muntenegru este un stat mic din Peninsula Balcanică. Și-a câștigat independența abia în 2006, rupându-se de Croația și devenind astfel cea mai tânără țară din regiune. Muntenegru este format din patru creste muntoase cusute împreună prin fire de serpentine rutiere. Această țară vă va permite să vă plimbați peste norii de pe lanțul muntos Lovćen și să luați o plută de caiac extremă pe râul Tara în defileul canionului; vizitați Marele Zid, care a îmbrățișat singurul fiord din sudul Europei și urmăriți pelicanii care se înalță neglijent peste lacul Skadar. Deschide peșterile carstice din Cetina și oferă tuturor posibilitatea de a admira apele limpezi ale Golfului Albastru, ascunse sub stânci abrupte vechi de secole. De asemenea, puteți admira zidurile albe ale Mănăstirii Ostrog, pe jumătate mâncate de stâncă, bastioanele medievale din Forte-Mare și Cetatea Mamula. Acoperișurile roșii ale sanatoriilor și stațiunilor sunt împrăștiate pe versanții verzi ai munților ca ciupercile pe mușchi. Iar în spatele virajului abrupt în formă de serpentină, puteți vedea Marea Adriatică - aceeași suprafață de smarald, care a fost admirată de Jacques-Yves Cousteau. Coasta muntenegreană este uluitoare: combinația dintre turnurile albe ale castelelor antice, vegetația verde și o mare de culoare cerească arată foarte festivă. Iar după apusul soarelui, pe versanții negre ai munților, o multitudine de luminițe ale orașelor mari și mici sunt aprinse și trimit căi de lumină sclipitoare la suprafața apei. Nu este minunat? combinația de turnuri albe ale castelelor antice, vegetație verde și o mare de culoare cerească arată foarte festivă. Iar după apusul soarelui, pe versanții negre ai munților, o multitudine de luminițe ale orașelor mari și mici sunt aprinse și trimit căi de lumină sclipitoare la suprafața apei. Nu este minunat? combinația de turnuri albe ale castelelor antice, vegetație verde și o mare de culoare cerească arată foarte festivă. Iar după apusul soarelui, pe versanții negre ai munților, o multitudine de luminițe ale orașelor mari și mici sunt aprinse și trimit căi de lumină sclipitoare la suprafața apei. Nu este minunat?

Capitala:

Populatie:

Limba oficiala:

Valută:

Teritoriu:

Podgorica622 359muntenegrean, sârbesc, bosniacEuro13 812 km²

Geografie

Statul Muntenegru este situat în partea de sud-est a continentului european, pe coasta Peninsulei Balcanice, spălat de valurile Mării Adriatice. Vecinii săi sunt Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Albania și Kosovo. Țara este formată din 14 insule.

Din punct de vedere geografic, țara este împărțită în trei părți: coasta mării, regiunea centrală acoperită cu peisaje aproape plate și munți. Atracțiile naturale includ Lacul Skadar, Golful Kotor, Muntele Lovćen și parcul național de pe acesta, Riviera Budva, platoul carstic muntenegrean, Parcul Național Biogradska Gora, masivul muntos Durmitor și cel mai mare canion al râului Tara din Europa.

Teritorial, Muntenegru este împărțit în 21 de comunități. Toate au numele orașelor lor centrale.

O călătorie la perlele muntenegrene

Podgorica

Capitala Muntenegrului este Podgorica. Acest oraș nu este la fel de luxos precum Viena, nici la fel de avansat din punct de vedere tehnologic precum Amsterdam; nu există mari relicve culturale ca la Paris. Podgorica este calmă și confortabilă. Îți va lua o zi să te plimbi prin orașul vechi, să faci o fotografie la Biserica Sf. Gheorghe, la Catedrala Învierii lui Hristos și la moschei. Nu lâncezi în rutina unei metropole și mergi direct spre coastă. 

Riviera face ca sufletul unui funcționar obosit să se simtă acoperit de miere cu aceste sunete dulci. Valoarea uniformă a valurilor încep să-ți bubuie în urechi, picioarele îți scâncâie de lipsa nisipului auriu dintre degete și pielea de găină din lipsa acută de soare. Nu intrați în panică: toate aceste simptome sunt ameliorate rapid prin cumpărarea unui bilet către una dintre rivierele muntenegrene. Dar alegerea nu va fi ușoară, sunt cinci, apropo! 

Riviera Budva

Riviera Budva este cea mai populară printre turiști, cu o coastă pitorească lungă de 35 km. Pe tot parcursul sezonului, Budva este plin de petreceri zgomotoase, discoteci pe plajă și zgomot de pahare în cafenele și restaurante. Pentru cei care preferă o vacanță mai liniștită, există șezlonguri pregătite pe plajele cu nisip din Bečići și Rafailovići. În același timp, turiștii cu copii se vor bucura de vacanțele lor în Petrovac și Pržno. Perla rivierei este Insula Sf. Ștefan, renumită pentru vilele sale la modă și culoarea medievală. Doar oaspeții au voie să intre pe insulă, așa că faceți o rezervare în avans la unul dintre restaurantele stațiunii. 

Riviera Ulcinj

Ulcinj Riviera este cea mai sudica stațiune din Muntenegru. Plaja mare din Ulcinj este renumită pentru nisipurile sale bazaltice vindecătoare, iar apele de lângă Ženska se spune că îmbunătățesc sănătatea femeilor. Principalul lucru este să nu te pierzi și să nu ieși accidental la Ada Bojana, una dintre cele mai populare plaje pentru nudiști din Europa.

Riviera Kotor

Riviera Kotor s-a ascuns într-unul dintre cele mai frumoase golfuri din lume - Golful Boka-Kotor. Orașul central al stațiunii este vechiul Kotor, înconjurat de ziduri înalte ale unei cetăți medievale. Cel mai înalt punct al structurii de protecție oferă o vedere fantastică asupra fiordului - un astfel de peisaj se scufundă chiar în inimă. Străzile înguste din Kotor sunt foarte asemănătoare cu Italia și nu degeaba - timp de aproape o jumătate de secol, orașul a fost sub stăpânirea Veneției. Întreaga regiune este o atracție turistică uriașă, iar plajele nu lasă loc celor de la Budva. 

Riviera Herceg Novi

Riviera Herceg Novi este o livadă de măslini din peninsula Luštica, plajele azurii din Mirišta și străzile confortabile din Žanić. Coasta Adriatică a Rivierei va fi interesantă pentru scafandri. Aici puteți privi epavele și submarinele, puteți privi peșterile subacvatice și puteți admira recifele de corali. Centrul stațiunii este orașul-grădina botanică din Herceg Novi. Nu oferă cele mai bune plaje, dar coasta sa pitorească o compensează. Și pe lângă microclimatul favorabil, există nămol terapeutic și apele minerale din Igalo. 

Riviera Tivat

Plajele cu nisip așteaptă turiști în Riviera Tivat. Golfurile liniştite ale regiunii sunt perfecte pentru vacanţele în familie, iar plaja albă ca zăpada a Insulei Florilor va încânta chiar şi un turist sofisticat. Tivat în sine este o stațiune tânără, promițătoare. Trăiește în îmbrățișarea munților deluroși, în ritmul iahturilor de lux care se balansează în portul de agrement.

Cel mai plăcut lucru la Muntenegru este că te poți relaxa aici tot timpul anului. Dacă în plină iarnă simți dintr-odată un dor de Balcani, vino într-una dintre stațiunile de schi. Cele mai populare sunt muntele Žabljak, cu trei pârtii bine echipate (Savin Kuk, Stutz și Javorovača), și Kolasin, care nu este amenințat nici de furtună, nici de vânt, fiind situat într-un fel de gol, înconjurat de munti si paduri. Pârtiile de aici sunt înierbate și acoperite cu zăpadă, așa că sunt sigure pentru schiorii începători și copii. Toate sunt echipate după standarde europene stricte, și e greu să găsești peisaje mai frumoase decât aici, iar prețurile sunt de câteva ori mai mici decât în ​​Italia și Franța.

Lucruri de luat în considerare atunci când mergi în Muntenegru

  • Este neobișnuit, dar un fapt: Muntenegru a păstrat ritualul sovietic de înregistrare a turismului. Dacă călătoriți pe cont propriu și nu ca parte a unui pachet turistic, va trebui să contactați serviciul de informații turistice și să plătiți taxa de cazare: 1€/zi — pentru adulți, 0,5€/zi — adolescenți 12-18 ani. Nu se percepe taxa pentru copiii sub 12 ani si persoanele cu dizabilitati. Va trebui să prezentați o chitanță pentru achitarea taxei atunci când părăsiți țara. Dacă nu îl afișați, va trebui să plătiți o amendă de aproximativ 200 de euro.
  • Plecând în vacanță în Muntenegru, va trebui să suportați mirosul de fum de țigară. Toți localnicii sunt fumători pasionați și își fumează țigările în locuri publice, transport și chiar în mijlocul zonei pietonale.
  • Cele mai multe plaje își închiriază șezlongurile de pe plajă nu pe oră, ci până când pleci. Prin urmare, dacă este timpul pentru o răcoritoare la bar, lăsați un prosop pe șezlong sau informați pe cineva că veți reveni.
  • Dacă decideți să închiriați o mașină, alegeți un vehicul compact și puternic. Un decapotabil elegant va fi inutil pe drumuri înguste și serpentine de munte întortocheate.
  • Costul alimentelor în rețeaua de magazine este mai mic decât în ​​piețele locale. În primul rând, pentru că există două prețuri de piață — pentru localnici și turiști. Preturile in magazine sunt fixe.
  • Există o părere că recreerea în Muntenegru nu este costisitoare. Dar acest fapt este deja departe de adevăr. Sfera turismului din țară a făcut câțiva pași înainte în dezvoltarea sa doar în ultimii ani și nu intenționează să se oprească aici. Și trebuie să plătești pentru plăcere, știi.

Atracții

Principala bogăție a Muntenegrului sunt comorile naturale. Cum poate fi diferit într-o țară în care un sfert din teritoriu este acoperit cu parcuri și rezervații naționale? Dar istoria plină de evenimente a țării a lăsat și câteva monumente de arhitectură. Și dacă faci un traseu potrivit, le poți vedea pe toate într-o singură vacanță.

Cel mai bun timp pentru a vizita Muntenegru

Teritoriul Muntenegrului este situat în trei zone climatice - munte, continentală și de coastă. Cel mai bun moment pentru a vizita țara depinde de ce parte a țării mergi. În partea centrală a țării sunt veri calde, uscate, iar temperatura aerului ajunge la +30, °C, iernile sunt reci și uscate, noaptea, temperatura aerului scade la -5 °C. Clima subalpină predomină în munți. Schiatul este posibil de la începutul lunii decembrie până la sfârșitul lunii martie: în această perioadă, este multă zăpadă, iar temperatura medie a aerului este de -5 -7°C. Iernile de pe coastă sunt blânde și ploioase. Apogeul sezonului de plajă este iulie-septembrie, când marea se încălzește până la +23°C.