Turismul în Norvegia – Informații, fapte, sfaturi'

Descoperă Norvegia

Țara vikingilor, fiordurilor și aurora boreală

Regatul Norvegiei este o țară europeană care se întinde de la cap până la coadă pe „spatele” peninsulei Scandinave.

Norvegia

Regatul Norvegiei este o țară europeană care se întinde de la cap până la coadă pe „spatele” peninsulei Scandinave. Această țară a oferit schiul lumii, are drepturi de muncă egale pentru femei și bărbați, acordă Premiul Nobel pentru Pace și depune veniturile din industria petrolului pentru Fondul Global de Pensii de Stat. Dar natura este cea mai mare comoară din Norvegia, desigur. Fiorduri pitorești înconjurate de stânci zdruncinate, aurora boreală și zi polară, lacuri limpezi și vulcani adormiți, ghețari puternici și cascade - peisajele acestei țări sunt atât de fantastice încât uneori este dificil să crezi în realitatea lor. Natura spectaculoasă de nord a Norvegiei a topit inimile chiar și ai vikingilor aspri, așa că împachetează-ți bagajele și fii gata să fii uimit.

Capitala:

Populatie:

Limba oficiala:

Valută:

Teritoriu:

Oslo5 367 580norvegiană, samicoroana norvegiana385 207 km²

Geografie

Norvegia ocupă partea de vest a peninsulei Scandinave. Regatul mai deține un număr mare de insule din apropiere, arhipelagul Svalbard, insulele Jan Mayen și Bear din Oceanul Arctic și insula Bouvet din sudul Atlanticului. Conform Convenției din 1961, Norvegia revendică Insula Petru I și Ținutul Reginei Maud din Antarctica.

Ce să vezi și unde?

Oslo

Începeți-vă aventura în Oslo, capitala Norvegiei. Orașul, ca toată Scandinavia, este destul de restrâns și simplu, deși acest lucru nu îi scade farmecul de nord. În Oslo, nu veți găsi formele arhitecturale boeme fanteziste în care sunt bogate alte capitale europene. Cu o bază destul de modestă, norvegienii au reușit să creeze un oraș cu poftă. Probabil că veți fi interesat să vedeți Opera futuristă, parțial scufundată în apă, clădirea clasică a Parlamentului Norvegian, sălile elegante ale Primăriei și cartierul Grünerløkka pictat cu graffiti. De asemenea, ar trebui să vizitați cu siguranță Parcul de Sculpturi Ekebergparken, Muzeul Munch, Muzeele Kon-Tiki și Fram, dedicate navelor vikinge.

Bergen

Coasta Mării Nordului găzduiește Bergen, fosta capitală a Norvegiei și actuala „capitală a ploilor”, cu 270 de zile de precipitații pe an. Merită cel puțin să vă opriți pentru o plimbare de-a lungul Cheiului Bryggen, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este un cartier de negustori cu fațade îndreptate spre mare, care datează din epoca Ligii Hanseatice. Cel puțin, puteți mânca cele mai proaspete fructe de mare cumpărate de la Piața de Pește și puteți hrăni pescărușii de la Lacul Lille Lungegårdsvannet din parcul orașului. Este logic să luați funicularul până la Muntele Fløyen, care oferă priveliști fabuloase ale dealurilor cu blană și ale caselor luminoase ale orașului. Dacă ai norocul să ajungi la un concert susținut de celebra orchestră simfonică din Bergen, vei avea un adevărat răsfăț!

Dar este mai mult decât atât. Bergen este o „poartă de intrare în regatul fiordurilor” vie. Aici încep tot felul de tururi pe mare de-a lungul coastei Norvegiei. Fie că este vorba de un tur al fiordurilor din apropiere pentru câteva ore sau de o excursie completă la Hardanger și Sognefjord pentru câteva zile - căpitanul navei vă așteaptă în Bergen.

Røros

În 1644, orașul minier, care a reușit să-și păstreze atmosfera unică până în prezent, a fost fondat în munții Norvegiei. Vorbim despre Røros — un muzeu viu, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Turiștii sunt atrași aici de liniștea care plutește pe suprafața netedă a lacurilor și râurilor pitorești, de măreția munților atârnându-le deasupra capetelor și de o pădure groasă și zveltă, înecată în ceață. Orașul cu o duzină de case din lemn autentice nu are prea multă distracție. Iarna, localnicii oferă excursii cu sania cu câini, iar vara, cu bicicleta pe traseele montane. Și vă recomandăm să luați legendarul feribot M/S Fæmund pe lacul Femund, al treilea ca mărime din Norvegia.

Tromsø

Tromsø este principalul oraș din nordul Norvegiei. Vara, soarele strălucește aici non-stop, iar iarna, cerul izbucnește cu valurile magice ale aurorelor boreale. Există multe baruri, cluburi de noapte, restaurante și discoteci în oraș, unde fabrica de bere locală furnizează o băutură excelentă de 100 de ani. Catedrala Arctică este simbolul de neînlocuit al orașului Tromsø, o operă de artă arhitecturală care arată ca un aisberg. Festivalul Internațional de Film și Festivalul Northern Lights ar trebui incluse în programul cultural al orașului, iar familiilor cu copii li se recomandă să viziteze grădina zoologică polară.

Chiar în afara limitelor orașului, începe natura sălbatică polară. Alpiniștii vin aici pentru a cuceri maiestuosul Munte Støren; alpiniștii extremi sunt atrași de drumețiile de-a lungul crestei arctice a Alpilor Lyngen. Pentru cei care nu sunt dependenți de adrenalină, Tromsø organizează plimbări pe traseele de la poalele dealurilor și croaziere pe Lyngenfjord.

Stavanger

Stavanger este cel mai mare oraș din vestul Norvegiei și capitala petrolului a țării. Orașul în sine este mai cunoscut pentru împrejurimile sale. Aici puteți găsi unul dintre cele mai faimoase fiorduri norvegiene — Lysefjord, cu stânca abruptă Preikestolen, care este cunoscută și sub numele de Pulpit Rock. Din Stavanger, puteți face excursii în județul Rogaland, unde o piatră uriașă Kjeragbolten este blocată între stâncile Kjerag, la o altitudine de 984 de metri. 

Trondheim

În Trondheim, orașul studenților și capitala culturală a Norvegiei, viața este în centrul atenției în weekend. Este bogat în obiective turistice. Catedrala Nidaros, cel mai vechi altar din Scandinavia, a decorat Trondheim cu fațadele sale gotice de peste zece secole. Labirinturile verzi ale celei mai nordice grădini botanice din lume sunt situate în apropiere. Muzeul Muzicii este gata să împărtășească cunoștințele sale despre instrumentele muzicale antice cu toată lumea. Trondheim este orașul ideal pentru plimbări pe îndelete și contemplare liniștită a arhitecturii fermecătoare care a crescut pe fundalul naturii norvegiene nestăpânite. Așa că nu ezitați să vizitați! 

Ålesund

Potrivit norvegienilor, Ålesund este cel mai frumos oraș. A fost distrusă de un incendiu acum o sută de ani și apoi reconstruită în stil Art Nouveau. Unul dintre tramvaiele orașului vă poate ajuta să explorați străzile ca zâne din Ålesund. Vă va grăbi de-a lungul principalelor atracții - Piața Regina Sonja, Muzeul, Parcul orașului și singura clădire care a supraviețuit incendiului. Asigurați-vă că urcați pe puntea de observație de pe Muntele Aksla și vizitați Oceanariul Atlantic, unde puteți scoate locuitorii maritim de pe fundul mării, mângâiați capul razelor, priviți Anarhichas de doi metri înălțime și simțiți castraveți de mare.

Unul dintre cele mai vizitate fiorduri din Norvegia, Geiranger Fjord, se află la 100 km de Ålesund. Aici, cascadele lui Seven Sisters, Petitorul și Bridal Veil plâng cu pâraie luxuriante, Stânca Flydalsjuvet plutește deasupra suprafeței fiordului, iar peisajele montane unice sunt strict protejate de UNESCO. 

Lillehammer

Lillehammer este confortabil așezat adânc în țară, printre munți. Un viking pe schiuri, înfățișat pe emblema orașului, sugerează că Lillehammer este centrul schiului în Norvegia. În 1994, Lillehammer a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă, iar astăzi stațiunea Sjusjøen este deschisă oricărui iubitor de schi alpin.

Insulele Lofoten

Casele roșii ale satelor autentice, safari-urile cu balene (cele în care ieșiți la vânătoare de fotografii), pescuitul și puritatea cristalină a naturii - toate acestea vă așteaptă în Insulele Lofoten. Aici poți simți mirosul de cod care se usucă în aerul arctic înghețat, iar cerul este decorat cu panglici de satin de aurore boreale pe tot parcursul iernii. Închiriază o mașină și vizitează satele confortabile Reine și Henningsvær, conduce la plajele din Uckland și Ramberg și completează-ți călătoria cu o halbă de bere la barul din satul cu numele scurt Å.

Lucruri de luat în considerare atunci când mergi în Norvegia

  • Lăsarea bacșișurilor în hoteluri este considerată a fi proaste maniere. In restaurante, bacsisurile sunt deja incluse in factura; valoarea aprecierii de obicei nu depășește 7%.
  • Nu amânați proviziile de cumpărare până seara: magazinele mari se închid la ora 17:00. Desigur, vor exista unele speranțe pentru magazinele mici, dar gama de mărfuri acolo este scurtă.
  • Băutul în Norvegia este scump, iar fumatul în locuri publice se pedepsește cu amendă.
  • Dacă decideți să călătoriți în Norvegia cu mașina, asigurați-vă că respectați limita de viteză. Sancțiunile pentru depășirea limitei încep de la 600 de coroane. Este mai bine să cumpărați suveniruri norvegiene cu acești bani.
  • Nu există internet gratuit în Norvegia. Conexiunea Wi-Fi poate costa până la 45 de coroane, așa că este mai bine să cumpărați o cartelă SIM locală la sosire. Pentru a face acest lucru, va trebui să vă prezentați pașaportul și să vă furnizați adresa în Norvegia.
  • Norvegia este o țară sigură, așa că nu trebuie să vă faceți griji pentru viața și proprietatea voastră, plimbându-vă prin zonele de dormit ale marilor orașe. Dar regulile standard de călătorie merită să fie respectate: nu purtați sume mari de bani și aveți grijă în locurile aglomerate.
  • Căile din orașele de coastă sunt adesea acoperite cu nisip mare sau așezate cu pietre. Prin urmare, este mai bine să abandonați valiza pe roți în favoarea unei genți de umăr confortabile.
  • Având în vedere prețurile norvegiene, va fi profitabil să investiți în Cardul unui Turist. Este vândut în aproape fiecare oraș din Norvegia și oferă reduceri la muzee, atracții turistice și transport public.

Atracții

Sălile de concerte futuriste și catedralele gotice, piețele pline de viață și cartierele comerciale medievale, arta stradală și moștenirea marelui Munch sunt, fără îndoială, minunate. Dar creațiile umane nu sunt nimic în comparație cu măreția fiordurilor norvegiene și a aurolor boreale care umplu aerul cu magie.

Cel mai bun moment pentru a vizita Norvegia

Datorită curentului cald al Golfului, clima din Norvegia este mai blândă decât în ​​Groenlanda sau Alaska, dar trebuie să fii pregătit pentru vânturi puternice și precipitații. Dacă vânezi aurora boreală, este mai bine să mergi în Norvegia iarna. Este înnorat, foarte zăpadă și întuneric la această oră din cauza nopții polare. Temperaturile din regiunile centrale scad la -7°C în medie, iar tija termometrului poate ajunge la -20°C în spatele Cercului polar. Vara, Norvegia are o „zi polară”, iar temperatura medie variază de la +17 °С la +25 °С. Această perioadă este favorabilă plimbărilor lungi.