Turismul Oman – Informații, fapte, sfaturi'

Descoperă Omanul

Țara moscheilor, nisipurile albe ca zăpada și patria reginei Saba

Omanul este una dintre cele mai curate țări din lume din punct de vedere ecologic

Oman

Omanul este una dintre cele mai curate țări din lume din punct de vedere ecologic. Uimește cu o mare varietate de atracții naturale: deșerturi impresionante, oaze luxuriante, plaje însorite, cascade limpezi, peisaje montane pitorești. Oman a reușit să-și păstreze identitatea străveche, dar, în același timp, a devenit o stațiune confortabilă cu infrastructură dezvoltată. Țara în care a domnit regina din Sheba, atrage turiști cu palate magnifice, forturi maiestuoase, parcuri naționale bine îngrijite, condiții excelente pentru recreere pe plajă și scufundări.

Capitala:

Populatie:

Limba oficiala:

Valută:

Teritoriu:

Muscat4 298 320arabicRial309 500 km²

Geografie

Sultanatul Oman este situat în sud-estul Peninsulei Arabe. În sudul țării se află Munții Yemen Highlands, iar Munții Al-Hajar se află în nord-est. O fâșie îngustă a câmpiei de coastă Al-Bāţinah se întinde de-a lungul coastei Golfului Oman. Partea de mijloc a Omanului are un platou cu o suprafață mare acoperită cu nisip. Nu există râuri permanente în țară. Statul este spălat de ambele părți de apele Golfului Oman și ale Mării Arabiei. Se învecinează cu trei țări - Yemen, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Ce să vezi și unde?

O excursie la Omar este o oportunitate excelentă de a face cunoștință cu cultura antică orientală, tradițiile islamice antice și arhitectura arabă uimitoare. Și toate acestea pot fi combinate cu ușurință cu o vacanță grozavă pe plajă, cu o mulțime de divertisment active.

Muscat

Muscat este capitala țării, situată pe coasta Golfului Oman. Principalele obiective turistice ale orașului au fost ridicate în a doua jumătate a secolului XX, în timpul domniei sultanului Qaboos. Una dintre ele este Marea Moschee Sultan Qaboos, o clădire albă ca zăpada uimitoare ca mărime, al cărei minaret principal s-a ridicat la o înălțime de 90 m pe cer. Interiorul uimește prin luxul său — un candelabru cu pandantive Swarovski care cântăresc 8 tone, un frumos covor de rugăciune format din 1,7 miliarde de noduri. Un exemplu izbitor de arhitectură arabă modernă este Opera Regală, care este un complex de clădiri de spațiu cultural. Palatul Al Alam, monumentalul Fort Al Jalali, Bait Al Zubair: Muzeul Etnografic și Muzeul Forțelor Armate al Sultanului vor atrage, de asemenea, turiști.

Salalah

Salalah este un oraș antic unde a domnit legendara regina din Saba. Aici vă puteți scufunda în atmosfera tradițională a Omanului, vă puteți familiariza cu viața și obiceiurile localnicilor. Salalah este un adevărat paradis pentru iubitorii de artefacte istorice. Pe teritoriul și suburbiile sale, există situri arheologice: celebrul Mormânt al lui Nabi Ayoub, cea mai veche așezare din Taqah și, bineînțeles, Samharam cu ruinele palatului reginei din Saba. Pe versanții munților din jurul orașului, sunt flori și livezi. Aici a început să se facă pentru prima dată apa de trandafiri, care mai târziu a devenit populară în întreaga lume. Plaje albe frumoase, distracții acvatice active, safari cu cămile și jeep - aceasta nu este o listă completă a ceea ce Salalah oferă turiştilor.

Auzi

Nizwa este capitala culturală a țării, „perla islamului”. Capitala antică a Omanului păzește cu atenție monumentele arhitecturale unice - formidabilul castel Jibreen din secolul al XVII-lea, moscheile So'al, Ash-Sharja și Ash-Shawathinah. Aici se află și un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Sistemul de irigații Falaj Daris. Iubitorii de minunății naturale pot merge într-o excursie la Peștera Al Hoota, care are aproximativ 3 km lungime, sau un safari cu jeep în Nisipurile Wahiba. Cei care sunt interesați de istoria regiunii se vor bucura de o excursie în satul din apropiere Al Hamra, unde modul de viață nu s-a schimbat de aproape 400 de ani.

Sohar

Sohar este un oraș-port unde, conform legendei, s-a născut faimosul Sinbad Marinarul. Atrage turiștii cu plaje albe de zăpadă și distracții maritime active. Nu departe se află insula Sawadi, un loc preferat de scufundări pentru scafandri. Principala atracție arhitecturală din Sohar este monumentalul fort alb ca zăpada, ridicat în secolul al XIV-lea. Dacă urcați pe puntea sa de observație, puteți admira panorama incredibil de frumoasă a orașului cu străzile sale înguste, moscheea minunată și împrejurimile sale. Aici puteți vedea și o copie a unei nave din epoca lui Sinbad Marinarul.

Pe

Sur este un mic oraș de pe litoral, centrul construcției bărcilor dhow locale. Orașul este remarcabil pentru numărul mare de case antice, cu decor sculptat cu pricepere și ferestre cu mozaic. O altă minune a Sur este rezervația gigantică de broaște țestoase marine. Iubitorii extremi nu ratează peștera Majlis al Jinn, prost explorată, care are o înălțime de până la 120 m. Dar numai oamenii care sunt bine pregătiți fizic și cu un ghid experimentat pot coborî în el.

Bahla

Bahla este un oraș vechi care a fost capitala țării timp de 500 de ani. Este înconjurat de ziduri maiestuoase lungi de 12 km, cu 15 porți și numeroase turnuri. Fortul Bahla este înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și este considerat a fi cel mai vechi din țară. În partea de sud-vest, se poate vedea o moschee de vineri, construită în secolul al XIV-lea, cu un mihrab sculptural grațios.

Lucruri de luat în considerare atunci când mergi în Oman

  • Oman este o țară în care se respectă cu strictețe tradițiile islamice. Turiștii ar trebui să se comporte liniștiți în timpul rugăciunilor localnicilor. Sub nicio formă nu trebuie să treacă înaintea omului care se roagă sau să-i calce saltea. Toate moscheile (cu excepția Qaboos) au interzisă intrarea celor care nu mărturisesc islamul. Dacă decideți să vizitați moscheea Qaboos, asigurați-vă că vă descaltați și păstrați liniștea.
  • Turiştilor femei nu li se recomandă să vină singure în ţară. Merită să-ți iei soțul sau o rudă cu tine. Dacă mergi în Oman cu un însoțitor care nu este soțul tău sau rudă de sânge, încearcă să nu-ți arăți sentimentele în public. Chiar și persoanele apropiate de sex opus și soții nu ar trebui să se țină de mână sau să se atingă în locuri publice.
  • Femeile aflate în vacanță nu ar trebui să se plimbe în haine deschise sau strâmte. Pe plajă, este mai bine să fii într-un costum de baie închis. Și în locuri publice, îmbrăcămintea ar trebui să acopere mâinile, picioarele și părul.
  • Călătorii nu ar trebui să țină mult timp ochii pe localnici. Mai ales nu este recomandat să te uiți atent la femei, darămite să le faci poze. Rețineți că în Oman, bărbații le lasă pe femei să înainteze nu doar prin uși, ci și în orice coadă.
  • Într-o țară islamică, picioarele sunt considerate necurate. Nu merită să arăți tălpile pantofilor în timpul comunicării. Omanizii o iau ca pe o insultă.
  • Este strict interzis consumul de băuturi alcoolice aici. Excepție fac unele pub-uri și baruri în stil european, cel mai adesea situate în hoteluri. Dar poți bea alcool doar la locul de cumpărare sau în camera ta.
  • Rețineți că în Oman, mâna stângă este considerată necurată. Trebuie doar să dai sau să treci ceva cu mâna dreaptă. De asemenea, ar trebui să evitați gesticulația excesivă în locuri publice. Unele gesturi pot fi jignitoare pentru localnici. De exemplu, nu ar trebui să arăți pe cineva sau să-l suni cu un deget.

Atracții

Pe teritoriul Omanului sunt concentrate multe monumente arheologice uimitoare de istorie și obiective naturale. Cetăți străvechi, moschei maiestuoase, care se înalță pe fundalul unor plaje de nisip orbitoare, apă albastră limpede și oaze verzi luxuriante, fac o vacanță aici fabuloasă.

Cel mai bun timp pentru a vizita Oman

Cea mai mare parte a țării este situată într-o zonă cu climat tropical uscat. Precipitațiile sunt foarte rare, iar în unele zone, sunt doar câteva zile pe an. Iernile aici sunt calde, iar temperatura medie a aerului este de aproximativ +20 ºС. Verile sunt fierbinți, iar aerul se încălzește până la +32 ºС — +34 ºС. Cea mai bună perioadă pentru o vacanță în țară este din septembrie până în aprilie.