Turismul Macedonia – Informații, fapte, sfaturi'

Descoperiți Republica Macedonia de Nord

Țara cu ruine maiestuoase, sate pastorale și paradis natural în munți

Macedonia este una dintre cele mai neexplorate țări europene

Republica Macedonia de Nord

Macedonia este una dintre cele mai neexplorate țări europene. Nu sunt aglomerații de turiști pe străzi, așa că populația locală întâmpină cu bucurie fiecare oaspete. Macedonia este cunoscută ca unul dintre centrele culturale ale lumii: pe teritoriul său, există multe monumente antice și medievale. Cu toate acestea, oamenii vin aici și de dragul frumuseții naturale: lacuri, păduri, munți — țara are o mulțime de ele.

Capitala:

Populatie:

Limba oficiala:

Valută:

Teritoriu:

Skopie2 073 702macedoneană, albanezădenar macedonean25 333 km²

Geografie

Macedonia de Nord este situată în sud-estul Europei, pe Peninsula Balcanică. Se învecinează cu Kosovo și Serbia la nord, Albania la vest, Grecia la sud și Bulgaria la est. Macedonia este situată în două mari sisteme montane: în vestul extrem - Munții Pindus înalți, în centru și est - Munții Rodopi inferiori, care sunt despărțiți de râul Vardar. Diviziunea administrativă a țării include 84 de comunități și orașul Skopje, o unitate independentă de autoguvernare locală.

Ce să vezi și unde?

Skopie

Capitala Republicii Macedonia este Skopje, situată în nordul țării, la câțiva kilometri de granița cu Serbia. În 1963, a avut loc un cutremur, care a distrus trei sferturi din oraș și aproape toate obiectivele istorice. Ca parte a proiectului „Skopje 2014”, guvernul a planificat să îmbunătățească orașul, cu noi monumente, fântâni, sculpturi și muzee. Monumentul cu fântână „Războinicul pe cal”, cu o înălțime de peste 15 metri, este marca comercială a orașului Skopje. Nu departe de ea se află sculptura împăratului bizantin Iustinian. Apoi puteți vedea Podul de Piatră, construit în secolul al VI-lea, cu scopul de a lega partea veche a orașului cu cea nouă. Când o traversați, priviți în jos pentru a vedea „Fetele care fac baie” – sculpturi din bronz înghețate în mișcare.

Ecartament

Bitola este al doilea oraș ca mărime din Macedonia. Este situat în apropierea graniței cu Grecia pe un platou montan jos. Cea mai cunoscută atracție sunt ruinele orașului antic Heraclea Lyncestis. Desigur, nu a mai rămas mare lucru din clădirile antice, dar aici puteți vedea amfiteatrul roman, băile și porticul. Aceste ținuturi au suferit adesea de pe urma invaziei tătarilor, așa că pe teritoriu au rămas moschei. Moscheea Gazi Hajdar Kadi este cea mai faimoasă, construită la mijlocul secolului al XVI-lea. În aceeași perioadă, în centrul orașului a fost instalat un ceas, care până astăzi adună musulmanii la rugăciune.

Kumanovo

Un alt oraș pitoresc din Macedonia de Nord este Kumanovo, la 35 km nord de Skopje. Zona este renumită pentru apa minerală, care a primit numele orașului - „Kumanovka”. Străzile principale din Kumanovo poartă încă istoria până astăzi: majoritatea clădirilor datează din secolul al XIX-lea. Puteți afla mai multe despre Kumanovo în muzeul național. Și dacă ai timp, mergi și vezi Kokino, un monument arheologic, care are vreo 3800 de ani. 

Ohrid

Ohrid este un oraș de pe malul lacului albastru cu același nume, cu case pitorești în jurul lui. Lacul este una dintre cele mai faimoase atracții din Europa și se află sub protecția UNESCO. Orașul în sine este principalul centru de stațiune al Macedoniei. Amfiteatrul antic, unde se țin seri muzicale magice, este o adevărată marcă. O priveliște frumoasă se deschide de la Cetatea Samoil, care este adesea înfățișată pe carduri suvenir. Ohrid găzduiește Casa Robevi, construită în secolul al XIX-lea. Clădirea este un exemplu de arhitectură clasică, în interiorul căruia se află un muzeu național cu artefacte de neprețuit. Aici puteți vedea măști postmortem de aur, cupe de argint bătute, căști de bronz și colecții de monede.

Tetovo

Tetovo este un oraș din nord-vestul Macedoniei, situat la poalele Munților Šar. A fost întemeiat în jurul Bisericii Sfintei Fecioare în secolul al XIII-lea ca un mic oraș ortodox. Dar, deja în secolul al XIV-lea, Imperiul Otoman a cucerit aceste pământuri, după care a început construcția rapidă de moschei, băi și piețe. Mănăstirea ordinului islamic al dervișilor Bektashi - Arabati Baba Teḱeand și Moscheea Decorată (Šarena Džamija) au rămas până astăzi. Există multe cafenele confortabile în Tetovo, proprietarii cărora oferă să guste mâncăruri locale - nu vă negați această plăcere.

Particularitățile naționale ale cetățenilor Macedoniei

  • Macedonenii sunt muncitori, mai ales când vine vorba de munca agricolă. Cea mai mare parte a populației țării trăiește în zonele rurale.
  • Poporul Macedoniei este patriotic: este mândru să vorbească despre țara lor și să răspundă cu entuziasm atunci când țara lor este menționată în mass-media.
  • Macedonenii sunt prietenoși și pot începe cu ușurință o conversație chiar și cu străini. Le face mare plăcere să arate unui străin casa lor și să-și arate ospitalitatea.
  • În Macedonia, există mult mai mulți bărbați decât femei, așa că reprezentanții sexului frumos sunt foarte populari.
  • Macedonenii sunt o națiune muzicală. Festivalul de vară de la Ohrid reunește muzicieni din întreaga lume.
  • Macedonenii sărbătoresc orice sărbătoare cu dansul național „Teshkoto”, în sunet de cimpoi și tapan. Conform obiceiului antic, macedonenii dansează adesea pe mese.

Atracții

Un număr nenumărat de mănăstiri și biserici, peisaje unice ale Lacului Ohrid, parcuri naționale frumoase - aceasta este Macedonia fermecătoare, care își așteaptă oaspeții.

Cel mai bun moment pentru a vizita Macedonia

Clima este moderată, continentală și muntoasă în cea mai mare parte a Macedoniei, în timp ce în sud, este aproape de tipul mediteranean. Dacă plănuiți drumeții lungi în mediul rural, mergeți aici vara. Temperatura medie este de +25 °C. Puteți alege între mai și septembrie pentru vizitarea obiectivelor turistice. În timpul iernii, puteți merge în stațiunile de schi - temperatura medie variază de la -1°C la -3°C.