Turismul Sloveniei – Informații, fapte, sfaturi'

Descoperă Slovenia

Sufletul rafinat al Europei

Arată ca o țară care a ieșit de pe o carte poștală

Slovenia

Arată ca o țară care a ieșit de pe o carte poștală. Așa spun adesea despre Slovenia cei care au norocul să fie aici. Vârfuri muntoase acoperite cu zăpadă, pajiști alpine, ape limpezi ale râului, păduri virgine, cascade, peșteri carstice și valurile blânde ale Mării Adriatice - natura a dat toată această bogăție acestei țări mici. Există, de asemenea, castele pitorești, străzi medievale cu case îngrijite sub acoperișuri de țiglă, pavaj vechi ale străzilor orașului și turle mândre ale catedralelor. Iubitorii activi de recreere vor aprecia această țară. Aici se pot bucura atât de drumeții, cât și de pârtiile de schi de mare viteză.

Capitala:

Populatie:

Limba oficiala:

Valută:

Teritoriu:

Ljubljana2 066 880slovenEuro20 273 km²

Geografie

Republica Slovenia este situată în partea prealpilor din Peninsula Balcanică. Se învecinează cu Austria, Italia, Ungaria și Croația. Marea Adriatică își spală coasta care se întinde pe aproape 50 de kilometri. Din punct de vedere geografic, Slovenia este împărțită în patru regiuni. Primul este munții Alpi, care acoperă 42% din teritoriul țării. Cel mai înalt punct al țării și simbolul național înfățișat pe stemă și steag, Muntele Triglav, se află aici. Al doilea este Bazinul Panonic (sau Dunărea de Mijloc), o câmpie din bazinul Dunării care reprezintă 28% din teritoriu. Al treilea este Muntele Dinaric, care include Podișul Carstic cu peșterile sale unice. Iar al patrulea este Podișul Primorska, care include Istria slovenă, mai multe zone adiacente coastei Adriatice,

Ce să vezi și unde?

Ljubljana

Ljubljana este capitala Sloveniei. Este situat aproape în inima țării și este un punct de plecare convenabil pentru excursii ulterioare. Localnicii numesc Ljubljana „orașul dragonului”. Legenda spune că Jason, eroul miturilor antice grecești, și-a îndeplinit următoarea ispravă eroică ucigând un dragon în Ljubljana. Numeroase sculpturi și imagini împrăștiate în tot orașul ne amintesc de acest lucru. Iar Podul Dragonului este păzit de patru astfel de creaturi simultan. Castelul Ljubljana, situat pe un deal, merită explorat. Ca recompensă pentru trecerea a 150 de trepte, te vei bucura de o priveliște magnifică a orașului de pe puntea de observație. Chiar la poalele dealului se află orașul vechi cu străzile sale medievale și arhitectura unică. Podul Triplu este un alt loc emblematic din capitala slovenă. Ieșind dintr-un punct pe o bancă, 

Maribor

Maribor este al doilea oraș ca mărime din țară. La fel ca și în capitală, castelul din secolul al XV-lea care găzduiește acum un muzeu atrage atenția călătorilor aici în primul rând. În plus, primăria secolului al XVI-lea, catedrala gotică Sfântul Ioan Botezătorul din secolul al XII-lea și Piața Vodnik, unde piața este deschisă dimineața, îi așteaptă pe turiști. Aici, ca suvenir, puteți cumpăra o sticlă de vin local excelent, pentru a cărui producție este renumită Maribor. Cramele locale sunt considerate a fi cele mai mari din Europa Centrală, iar lângă râu există podgorii vechi de 400 de ani. Datorită podgoriilor, Maribor este trecută în Cartea Recordurilor Guinness drept cel mai vechi oraș din lume, care produce vin neîntrerupt. Maribor va fi interesant și pentru iubitorii de schi, deoarece există unul dintre cele mai populare centre de schi în împrejurimi — „Maribor Pohorje”. Iar iubitorilor de timp liber mai puțin activ li se vor oferi terapii unice de vindecare.

Celje

Celje este al treilea oraș ca mărime din Slovenia. Micul și confortabil oraș Celje se află la poalele unui deal pe care se află Castelul Celje, unul dintre cele mai mari castele din țară. În plus, Celje are muzee interesante, biserici antice și parcuri confortabile. Trei râuri se contopesc chiar în limitele orașului, întărind frumusețea creației umane și frumusețea naturii. În vecinătatea orașului Celje, se află o altă atracție turistică, Cascada Rinka de 90 de metri. 

Cumpărător

Koper este cel mai mare oraș stațiune de pe litoral și principalul port din Slovenia. Este foarte aproape de Italia, așa că aici se aude vorbirea italiană aproape la fel de des ca și slovena. În secolul al XIII-lea, Koper făcea parte din Veneția, iar stilul italian a apărut în arhitectura locală de aici. Unele clădiri, cum ar fi Palatul Pretorian și Palatul Loggia, au supraviețuit până în prezent. Cea mai veche structură a orașului, biserica Carmine Rotunda, a fost construită în secolul al XII-lea, iar un alt exemplu magnific de arhitectură antică, Catedrala Adormirea Maicii Domnului, a fost construită în secolul XV. Apropo, anterior orașul era situat pe o insulă numită Goat Island și abia în 1825, a fost umplut cu un baraj care îl lega de continent și îl transforma într-o peninsulă. Deși, până acum, 

Bled

„Perla alpină” este ceea ce oamenii din Slovenia numesc orașul Bled. Situat pe versanții Alpilor, pe malul unui lac de smarald, înconjurat de păduri dese, fascinează prin splendoarea sa. Aristocrației îi plăcea să vină aici în vacanță chiar și în Evul Mediu. În secolul XX, a fost reședința lui Josip Broz Tito, șeful Iugoslaviei. Astăzi, Bled este o stațiune balneologică populară, cu apă termală curativă și microclimat unic. Iarna este o statiune de schi. Acest oraș este și la modă printre tinerii căsătoriți. Ei vin aici pentru a-și petrece luna de miere. O mică insulă în mijlocul lacului cu o biserică pitorească din secolul al XVII-lea îi atrage. Potrivit unei legende, dacă un soț își poartă soția în brațe pe cele 99 de trepte de la debarcader până la biserică, va fi foarte fericit în căsnicie. Si " 

Portorož

Portorož este cea mai la modă stațiune din Slovenia. În italiană, numele orașului sună ca „Portul Trandafirilor”. Ei chiar cresc peste tot aici. Infrastructura de agrement este reprezentată de centre SPA, saloane de înfrumusețare, izvoare unice cu nămol terapeutic și ape termale. Oamenii vin aici pentru a se relaxa și a se distra pe plaje, în cluburi și în parcuri acvatice. Portorož este, de asemenea, renumit pentru cazinourile sale. Iubitorii de jocuri de noroc vin aici din toată lumea, dar obișnuiții de aici sunt încă italieni fierbinți. Apropo, Portorož este un adevărat paradis pentru iubitorii de bucătăria mediteraneană. 

Piranha

Piran este un oraș mic, care se află la o jumătate de oră de mers pe jos de Portorož. Și este un loc de vizitat obligatoriu. De asemenea, a aparținut cândva Republicii Veneția, care și-a pus amprenta asupra imaginii sale. Orașul fascinează prin culoarea Evului Mediu și prin absența aproape totală a vehiculelor, străzile din Piran fiind foarte înguste. Merita vizitata Piata Tartini, Biserica Parohiala Sf. Gheorghe, cu clopotele sunat din ora in ora, si Muzeul Maritim.

Particularitățile naționale ale cetățenilor Sloveniei

  • În comparație cu alte țări mici, populația Sloveniei este omogenă din punct de vedere etnic și este formată aproape în întregime din sloveni. Ele reprezintă aproape 90% din populația țării. Restul de 10% sunt italieni, croați, sârbi, maghiari, albanezi și alți reprezentanți ai Balcanilor.
  • Slovenii sunt toți poligloți. Nouă din zece vorbesc cel puțin o altă limbă străină. Și sunt foarte mândri că sunt membri ai Uniunii Europene și cunosc toate legile și cerințele acesteia mai bine decât oricine altcineva.
  • Slovenii sunt oameni foarte buni, dar foarte reținuți. Sunt foarte reticenți în a-i lăsa pe alții să intre în viața lor privată. Ei doar dau mâna, îmbrățișările și săruturile publice nu sunt acceptate aici.
  • Atât în ​​orașele mari, cât și în orașele mici, tradițiile antice sunt onorate și respectate. Aici încă se țin rituri misterioase și carnavale cu măști înfricoșătoare. Adio iernii, Shrovetide Slavic, care se numește Mesopȗst în Slovenia, este deosebit de colorat.
  • Localnicii sunt și ei foarte independenți. Toată lumea își plătește singur în restaurante și cafenele de aici - chiar și femeile.
  • Slovenii sunt foarte pasionați de natură și o protejează. Există o atitudine foarte respectuoasă față de asta. Și în orașele mici, parcelele de pământ sunt separate una de alta nu prin garduri, ci prin tufe de trandafiri sau alte plante ornamentale.

Atracții ale Sloveniei

Mica Slovenia poate pretinde lider în numărul de obiective turistice, atât naturale, cât și create de om. Atracțiile naturale includ păduri dese care acoperă aproape jumătate din teritoriul țării, Alpii, lacurile limpezi Bled și Bohinj, Cascada Rinka de 90 de metri și peșterile carstice. Cele create de om includ capodopere arhitecturale unice, Castelele Bled și Predjama, Dragonii și Podurile Triple, biserica Carmine Rotunda.

Cel mai bun moment pentru a vizita Slovenia

Slovenia este întotdeauna gata să primească oaspeți. Trebuie doar să decideți asupra tipului de vacanță. De exemplu, sezonul de schi în Alpi durează din decembrie până în martie-aprilie, iar sezonul de scăldat este din iunie până la sfârșitul lunii octombrie (sezonul de vârf pe coasta Adriaticii cade în iulie și august). Centrele SPA și stațiunile balneologice primesc vizitatori pe tot parcursul anului. Primăvara și toamna, când afluxul de turiști scade semnificativ, puteți admira în liniște capodoperele arhitecturale sau frumusețea naturii.