Turismul Tanzaniei – Informații, fapte, sfaturi'

Descoperă Tanzania

Patria „diamantelor albastre” — tanzaniți

Alegerea perfectă pentru cei care doresc să știe cât de vibrantă și exotică poate fi Africa

Tanzania

Atracțiile naturale unice, ecologia perfectă, un amestec uimitor de culturi și infrastructura turistică bună fac Tanzania foarte atractivă pentru a descoperi continentul african. Un oaspete al țării poate combina aici mai multe tipuri de recreere — plaje, safari, vizitarea obiectivelor turistice, sporturi. Dar ecoturismul este deosebit de popular. Și nu este surprinzător, pentru că statul are douăsprezece parcuri naționale mari și mai mult de 40 de rezervații, rezervații sălbatice și parcuri marine.

Capitala:

Populatie:

Limba oficiala:

Valută:

Teritoriu:

Dodoma48 261 942Swahili, engleză, arabășilingul tanzanian945 203 km²

Geografie

Tanzania este cea mai mare țară din Africa de Est, situată sub ecuator. Pe lângă continent, include cele mai mari insule ale arhipelagului vecin - Zanzibar și Pemba. Ei formează o regiune autonomă. Statul se învecinează cu opt vecini: Uganda, Rwanda, Congo, Burundi, Zambia, Malawi, Mozambic și Kenya. Oceanul Indian spală partea de est a Tanzaniei.

Suprafața țării este de 945,1 mii m². Teritoriul din largul coastei este plat, dar cea mai mare parte a statului este situat pe Platoul Africii de Est. Grupuri mici de munți se ridică în sud-vestul și nord-estul Tanzaniei. Printre acestea din urmă se numără cel mai înalt vârf de pe continent — Muntele Kilimanjaro (5895 m).

Trei dintre cele mai importante lacuri din Africa se află parțial în interiorul sau se învecinează cu țara. Lacul Victoria este la nord (insula sa Ukerewe face parte din Tanzania). În sud, există lacul Nyasa. În vest, Lacul Tanganyika este al doilea cel mai mare lac de apă dulce din lume. Râurile majore ale statului sunt Ruaha, Kagera, Ruvuma și Rufiji.

Tanzania este împărțită în 26 de regiuni (cunoscute ca „mkoa” în tanzaniană). Dintre acestea, 21 se află pe continent, iar cinci sunt pe insulele Zanzibar și Pemba. Regiunile, la rândul lor, sunt împărțite în 98 de districte (wilaya). Aceste comunități sunt gestionate prin administrația locală – consilii. În prezent sunt 114 dintre ele.

Ce să vezi și unde?

Dodoma

Dodoma este capitala legală a Tanzaniei din 1973. Orașul găzduiește Parlamentul țării. Există un mic aerodrom pentru avioane interne și o gară. Există mai multe clădiri religioase interesante în Dodoma - Moscheea Ismaili, Biserica Anglicană, Catedrala Catolică și templul sacru Sikh. Sunt deschise publicului, iar acesta din urmă oferă chiar și ceai și dulciuri. Clădirile guvernamentale au o arhitectură frumoasă și mai modernă. Dar nu poți să faci o poză în fața lor; este interzis. În piața orașului, puteți cumpăra o mulțime de suveniruri interesante, mirodenii din Zanzibar și bijuterii cu pietre prețioase. Capitala Tanzaniei este singurul centru de vinificație din țară. Prin urmare, principalul suvenir de la Dodoma este o sticlă de vin cu același nume făcută local.

Dar es Salaam

Dar es Salaam este capitala istorică, centrul administrativ și cel mai mare oraș din Tanzania. Majoritatea instituțiilor guvernamentale sunt încă situate aici, împreună cu misiunile și ambasadele internaționale. În plus, orașul, situat pe coasta Oceanului Indian, servește ca un important nod de transport. Acesta găzduiește cel mai mare port și aeroport internațional. Cel mai popular monument de arhitectură al orașului este palatul antic al sultanului Sayyid Majid (secolul XIX). Există, de asemenea, câteva clădiri religioase ale epocii coloniale (Biserica Anglicană Sf. Alban, Catedrala Sf. Iosif și Catedrala Ortodoxă Greacă) și frumoase clădiri administrative din acea perioadă. Pe strada Moscheea, puteți vedea multe moschei. Plajele municipale de aici nu sunt curate, dar sunt potrivite ca locații pentru ședințe foto. 

Zanzibar

Zanzibar este centrul administrativ al insulei și regiunii autonome omonime. Cea mai veche zonă a acestui oraș aflată sub protecția UNESCO este Stone Town. Este o împletire haotică de străzi înguste, un amestec de clădiri de diferite stiluri și epoci. Dar infrastructura regiunii este surprinzător de bine dezvoltată. Turiștii vor găsi magazine de suveniruri, centre comerciale, hoteluri, cafenele și restaurante, facilități medicale și puncte de informare. Există mai multe muzee fascinante în oraș, iar suburbia este renumită pentru Peștera Sclavilor Mangapwani. O plimbare până în port vă va permite să admirați frumoasele iahturi și nave de croazieră. Turiștii care s-au săturat de vizitarea obiectivelor turistice se pot relaxa în confort pe una dintre minunatele plaje. Frumosul Parc Național Jozani Chwaka Bay este foarte aproape de oraș (40 km), cu excursii zilnice.

Mwanza

Mwanza este un oraș din nord-vestul Tanzaniei. Simbolul său, Stânca Bismarck de pe malul lacului Victoria, este ușor de recunoscut cu fotografii și cărți poștale răspândite în întreaga lume. Este o grămadă de pietre care ies pitoresc din apă, iar cele mai de sus - de mulți ani - se echilibrează periculos în greutate. Priveliștea stâncii este excepțional de frumoasă în timpul apusului. Există un parc minunat pe mal pentru a admira soarele. Atracțiile populare printre turiști includ excursii cu barca și pescuitul pe lac. Dacă nu doriți să pescuiți, îl puteți cumpăra de la Piața Mwaloni. Aici se vand si fructe si legume. Iar la Piata Maasai (in zona podului pietonal), triburile ofera clientilor lor bijuterii traditionale din margele. 

Grevă

Kigoma este un oraș mic de pe malul lacului Tanganyika. De aici, puteți lua un feribot către țările învecinate - Zambia, Congo și Burundi. Atracțiile naturale din Kigoma includ plaja Jacobsen sau Mwamahunga. Este cel mai bun loc pentru a vă relaxa pe lac - cu două golfuri mici și confortabile, înconjurate de dealuri verzi, apă limpede și nisip portocaliu. Plaja arată absolut idilic și servește drept fundal perfect pentru fotografie. Lângă oraș, există două parcuri naționale, Parcul Național Gombe Stream și Parcul Național Munții Mahale. Turiștii îi vizitează pentru a observa viața cimpanzeilor, babuinilor, leoparzilor, porcilor sălbatici, antilopelor albastre și a altor animale din rezervă.

Lucruri de luat în considerare atunci când mergi în Tanzania

  • Trebuie să fiți vaccinat împotriva febrei galbene cu cel puțin zece zile înainte de călătorie și să primiți certificatul corespunzător. Poate fi solicitat la sosire. Acest lucru se întâmplă de obicei dacă oaspetele ajunge în tranzit prin Rwanda, Burundi, Congo, Kenya și Uganda. De asemenea, se recomandă imunizarea împotriva hepatitei A și a tetanosului.
  • Numerarul este obișnuit în Tanzania. Cardurile de credit și cecurile sunt rareori acceptate oriunde. Pe continent, trebuie să aveți monedă locală pentru a plăti, iar dolarii sunt folositori doar atunci când călătoriți în parcuri naționale. Situația este diferită în Zanzibar. Moneda americană este foarte populară pe insulă.
  • Schimbarea banilor se face doar la punctele oficiale. Bancnotele care valorează mai puțin de 20 USD sunt adesea acceptate la o rată mai mică.
  • În zonele turistice sunt mulți hoți de buzunare și escroci. Ar trebui să evitați să comunicați cu localnicii care sunt prea intruzivi pentru a-și arăta atenția. Înainte de a părăsi hotelul, este înțelept să lăsați în seiful camerei obiecte de valoare, bani, echipamente scumpe și documente originale. Asigurați-vă că aveți o copie a pașaportului și a certificatului de vaccinare la dumneavoastră.
  • Taxiurile sunt considerate a fi cea mai sigură modalitate de a călători pentru turiști. Cu toate acestea, în capitalele, sunt dese jafuri în acest tip de transport. Pentru a nu deveni o victimă, trebuie să urmați mai multe reguli. Prima regulă este să nu prinzi o mașină pe stradă, ci să o comanzi de la un hotel. Al doilea este să nu te urci în mașină dacă există deja cineva în ea, cu excepția șoferului. Al treilea este de a închide geamurile și de a bloca ușa taxiului imediat după ce ai urcat în mașină.
  • Pentru a evita infectarea cu malarie, este necesar să folosiți un repelent în orice moment și să monitorizați starea plaselor de țânțari în locurile de reședință. Este mai sigur să te stabilești în hoteluri și cabane decât în ​​corturi în timpul unui safari.
  • Este o idee bună să faceți un test pentru malarie. Simptomele când ar trebui să-l luați sunt creșterea temperaturii corpului, greață, frisoane. Dacă rezultatul este pozitiv, mergeți direct la spital.
  • În piețele și magazinele private de bijuterii, puteți cumpăra pietre prețioase extrase în țară. Există, de asemenea, pietre unice printre ele - turmalina verde și tanzanit mineral albastru, dintre care depozite se găsesc numai în provincia Arusha din nordul Tanzaniei. Este adesea comparat cu un diamant ca valoare și frumusețe. Aveți nevoie de un certificat de cumpărare pentru a vă exporta bijuteriile din țară.
  • Cele mai bune suveniruri sunt batik, picturi în stilul tingatinga, figurine și brățări din abanos, răchită, bijuterii cu margele ale tribului Masai, condimente și cafea.

Atracții din Tanzania

Atracțiile colorate și diverse ale Tanzaniei pot surprinde chiar și pe cel mai pretențios călător. Muzee și monumente, recreere pe coastă și tururi de safari, o plimbare prin piețele originale și „vânătoare” de suveniruri - toate acestea sunt doar o mică parte din bogăția pe care Tanzania o prezintă cu generozitate fiecărui oaspeți.

Cel mai bun moment pentru a vizita Tanzania

Clima variază în țară, în funcție de regiune. În zonele îndepărtate de Oceanul Indian, este mai cald și mai uscat. În nord-estul continentului, există două anotimpuri ploioase. Prima durează toate lunile de primăvară; a doua este în lunile de toamnă. Sezonul musonilor din sudul Tanzaniei durează din noiembrie până la mijlocul primăverii. 

Să veniți în țară în timpul ploilor nu este cea mai bună idee. Căldura epuizantă (+30-35 °С în nord, +40 °С în sud) împreună cu umiditatea ridicată influențează negativ sănătatea turiștilor care nu sunt obișnuiți cu astfel de încărcături. Fluxurile de apă erodează drumurile de pământ, făcându-le improprii pentru conducere. În plus, astfel de condiții meteorologice cresc riscul de a contracta boli infecțioase. 

Sezonul de plajă de pe continentul Tanzaniei este în lunile de vară. Temperatura zilei în acest moment este de +28 °С, în timp ce apa este în jur de +25 °С. Este mai confortabil să faci cunoștință cu obiectivele turistice din sudul țării de la mijlocul verii până în septembrie. Este mai bine să vă bucurați de frumusețea nordului și a vestului Tanzaniei de la sfârșitul primăverii până la mijlocul toamnei. 

Sezonul de vârf din Arhipelagul Zanzibar durează tot timpul anului, cu excepția lunii ploioase aprilie. Apa din Oceanul Indian este întotdeauna caldă - +24-26 °С. Temperatura medie vara este de +28-30 °С. Iarna, devine puțin mai cald (+35 °С).